Масовото преместване на служители в сферата на финансовите услуги от Лондон може да промени облика на имотите в централната част на града и потенциално да доведе до понижаване на цените. Това съобщиха от UBS по повод ефектите от Brexit, цитирана от Business Insider.

Броят на работещите в сферата на финансовите услуги в Лондон е около 700 000 служители. А до 2020 г. вероятно ще се наложи близо 100 000 банкери да се преместят в континентална Европа, посочват изчисления на PwC.

Загубата на такъв брой служители във финансовите услуги може да освободи същия брой домове в Лондон, посочват от UBS.

Стратегът от компанията и автор на доклада Каролин Симънс, заяви, че всяко "изселване" на служители може да има отрицателно въздействие върху цените на жилищата в британската столицата. Според експерта е трудно да се определи точният процент на промяната в цените, но това ще се отрази и на предлагането, и на динамиката на пазара.

Цените в столицата са с около 55% над нивото от 2007 г., докато тези в северната част на Англия все още са под нивата отпреди 10 години.

Средната цена на жилищата в Лондон е 478 142 паунда в сравнение със стойността за цялата страна от 209 971 паунда според индекса за цените на Nationwide от юни тази година.

Големият печеливш от Brexit е Франкфурт

Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска икономика

Новата атрактива дестинация на банкерите