Германският инвестиционен пазар за търговски имоти се е отправил към най-добрата си година от 2007-а насам, смятат експерти от индустрията. Въпреки успехът през последните 12 месеца обаче следващите 12 могат да доведат до остър спад, смятат те.

От една страна почти всичко на пазара е разпродадени, а от друга - цените са достигнали пика си и надали инвеститорите са готови да ги стимулират повече, пише Bloomberg.

"Пазарът не е ограничаван от недостига на капитал, а от липсата на достатъчно атрактивни предложения в офис сегмента, където има остър дефицит", коментира главният изпълнителен директор на Colliers International Deutscheland Матиас Льойбе.

Според анализаторите от Savills Immobilien Beratungs цените са скочили прекалено много през тази година, което от своя страна е накарало собствениците да търсят повече купувачи в преследване на по-високи печалби.

Снимка 328757

Източник: Bloomberg

В същото време рисковите инвеститори продължават да пазаруват. От компанията сега очакват в резултат на това рекордният обем на транзакциите, достигнал почти 60 милиарда евро през 2017 година, да падне до 50 милиарда евро през следващата.

"През следващите 12 месеца всичко ще зависи от склонността към продажби, като търсенето остава по-високо от предлагането. Ако има ръст, то сделките могат да достигнат 60 милиарда евро. Ако обаче има спад на ентусиазма на продавачите, може да има намаление до 40 милиарда евро", прогнозира Матиас Пинк.

Изчисленията на другите експерти са подобни. От Colliers смятат, че през тази година продажбите ще достигнат 55 милиарда евро, а през следващата ще са малко по-ниски, ако тенденцията на пазара се запази.

Според BNP Paribas очакват резултат от 58 милиарда евро за 2017 година, което ще е най-високото ниво за последното десетилетие. Също така те смятат, че нивото може да се задържи доста над 50 милиарда долара и през 2018 година.