Париж ще се окаже най-горещият имотен пазар в света през 2018 г., показва прогноза на консултантската компания Knight Frank. Растежът на цените ще бъде задвижван основно от международни купувачи - и особено такива от Съединените американски щати.

Прогнозата на експертите на Knight Frank предвижда поскъпване на жилищните имоти в столицата на Франция с 9%. В последните години цените в Париж не записаха особен растеж, но през следващата година това може да се промени.

Друга европейска столица - Берлин, застава на втора позиция с прогнозно увеличение от 7%. Тя дели мястото си с Хонконг и Сидни. На следваща позиция застава Мадрид, където жилищните имоти ще поскъпнат с 5%.

България вече е сред топ 10 на най-бързо поскъпващите имотни пазари

България вече е сред топ 10 на най-бързо поскъпващите имотни пазари

Като цяло обаче се забелязва забавяне на растежа на цените

Анализаторите посочват, че сравнително ниските цени в Берлин и Мадрид спрямо останалите основни европейски градове, в комбинация с висококачествени нови сгради, генерират международен интерес - особено от инвеститори.

Още един европейски град - Женева, влиза в класацията с прогнозно увеличение от 3%. Докладът посочва, че растежът ще бъде задвижван от законите в Швейцария, които не поставят ограничения за чужденци, както и от сигурността и добрите учебни заведения. Това поставя града сред най-предпочитаните места за богати семейства, които обмислят да се преместят.

Сред останалите "горещи" градове ще бъде Дубай, който може да бъде подпомогнат от инвестициите на правителството в инфраструктура, което ще увеличи заетостта и ще повиши търсенето.

Германците не са пазарували така имоти от 2007-а. Но това може да крие голям риск за икономиката

Германците не са пазарували така имоти от 2007-а. Но това може да крие голям риск за икономиката

Анализатори очакват спад през следващите години след рекордния скок