"Дианабад", "Манастирски ливади- Изток", "Гео Милев" и "Оборище" са четирите квартала в София, в които има най-голямо предлагане на жилища в момента. От тях цените са най-ниски в "Дианабад" - средно 950 евро на кв.м., а най-високи - в "Оборище" - средно 1300 евро на кв. м. Това показва анализ към края на второто тримесечие на годината на компанията Arco Real Estate, която е специализирана в областта на недвижимите имоти.

Като цяло обаче оценката на специалистите показва слаб ръст от 2,28% на предлагането на имоти през периода. На първо място по брой са офертите за тристайни апартаменти, като средната им цена за столицата е около 1000 евро на кв.м. След тях са тези за двустайни апартаменти със средна стойност от 1020 евро на кв.м.

Кои са предпочитаните от купувачите квартали?

По отношение на предпочитанията на купувачите, най-търсени са имотите в кварталите "Изток", "Редута", "Оборище", "Кръстова вада", "Витоша", "Борово", "Гео Милев", "Младост 1", "Център", "Дианабад", "Лозенец" и "Малинова долина".

Районът в София, в който средната цена на луксозните жилища достига 2400 евро на кв.м.

Районът в София, в който средната цена на луксозните жилища достига 2400 евро на кв.м.

Наемният пазар страда от надценени оферти през последните месеци, смятат експерти

От друга страна най-слаб интерес има към "Зона Б-5", "Свобода", "Хладилника", "Княжево", "Орлондовци" и "Полигона".

"Водещо остава търсенето на апартамент за покупка - около 84% от нашите клиенти се разделят между различните видове апартаменти", обясняват експертите.

Най-много се търсят двустайни жилища

"Анализът от регистрираното в Агенцията търсене показва, че през второто тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 33% от общото търсене при средна цена от 65 000 евро, следвани от тристайните жилища - 30% от общото търсене при средна цена от 105 000 евро", става ясно от документа.

Що се отнася до новото строителство с предстоящ или имащ акт 16, превес в търсенето имат тристайните жилища, като цената, която са склонни купувачите да предложат е в диапазон от 110 000 до 130 000 евро.

Продавате имот? Ето няколко съвета

Продавате имот? Ето няколко съвета

Купувачите са все по-информирани, затова предложенията трябва да са разумни

"Arco Real Estate отчита ръст в броя на постъпилите запитвания за покупка на имот в размер на 16.29% за второто тримесечие на 2018 г., спрямо периода януари-март на 2018 г. и 61,3% ръст спрямо аналогичния период на 2017 г. За разлика в първото тримесечие на годината, второто се характеризира с завишено търсене на парцели и намален интерес към закупуване на къщи", посочват още специалистите.

Наемът на двустайно жилище достига 1200 лева

Средните цени за наем на жилище в София растат, като през първото тримесечие на годината тези за двустаен апартамент са в диапазона 950 - 1200 евро, а за тристаен - между 1300 и 1600 евро, сочат данните в анализ на Colliers International. Къщи под наем в столицата се предлагат на цени над 2000 евро.

София е сред топ 20 на градовете с най-голям ръст на цените на жилищата в света

София е сред топ 20 на градовете с най-голям ръст на цените на жилищата в света

Жилищата в столицата поскъпват по-бързо, отколкото тези в Сан Франциско, Мадрид и Копенхаген

"През първата половина на 2018 г. се регистрира 3% ръст в предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища и достига до 8,200 жилищни единици. Броят на проектите в активно строителство продължава да расте - 2,900 жилищни единици или 14% ръст спрямо предходния период", се казва в документа.

От Colliers отчитат ръст на покупките на имоти с цел инвестиция от 25% на 45% през първите шест месеца на годината.