София се нарежда на 18-то място от общо 150 по ръст на цените на жилищата между януари 2017 и януари 2018 година. По този показател българската столица се намира непосредствено преди Сан Франциско, за който експертите от години предупреждават, че е застрашен от надуването на имотен балон.

За една година цените на жилищата в българския град са нараснали с 11,3%, показват данни в изследването Global Residential Cities Index на анализаторската компания Knight Frank. Това поставя София освен пред Сан Франциско още пред Утрехт, Лион, Малага, Мадрид, Копенхаген, Загреб, Денвър, Хамбург и други.

Непосредствено преди българската столица пък са индийският град Хайдербад, Порто, Дъблин, Франкфурт и Рейкявик.

"Наблюдаваният растеж нагоре в Европа продължава. Единадесет от топ 20 на градовете с най-голям ръст на годишна база се намират на Стария континент. Ротердам (14,8%), Единбург (12%), Порто (11,7%) и София (11,3%) вече се присъединяват към дългогодишните водещи, като Берлин (14,9%), Будапеща (14,4%) и Рейкявик (11,8%)", се посочва в документа.

Будапеща се нарежда в класацията и като столицата в Източна Европа с най-голямо поскъпване на имотите, като тя е на 7-мо място в света. Берлин от своя страна е на 5-та позиция.

Първенец с ръст на цените на жилищата е индийският град Сурат, където поскъпването е от 22,3% на годишна база. Втори след него е Измир, следван от Хонконг и Ванкувър. В топ 10 влизат още Ротердам, Хобарт, Ахмедабад и Сиатъл.

В дъното със спад на цените са Абу Даби, Торино, Генуа, Дарвин, Москва, Рио де Женейро, Осло , Делхи и други.