Канада и Нова Зеландия са икономиките, които са най-уязвими в момента от корекция на цените на имотите. Притеснения в това отношение будят още икономиките на Австралия и Великобритания, показват данните на ново изследване на Bloomberg Economics.

В него пазарите в различните държави са сравнени според цените на жилищата спрямо наемите и доходите, като е отчетено и нивото на кредитите на домакинствата.

Резултатите сочат, че Канада и Нова Зеландия са в най-затруднено положение в това отношение, като при тях цените на имотите в сравнение със средните доходи са най-високи в света.

Пред подобен риск, макар и по-умерен, са изправени още Австралия, Норвегия, Швеция и Великобритания.

Снимка 434021

Източник: Bloomberg

Според оценката на експертите следващото предизвикателство ще бъде дали цените ще продължат да растат при действие от страна на Федералния резерв и другите централни банки към намаляване на лихвите.

"Има опасност ново понижаване на основните лихви да стимулира разрастването на имотните балони", предупреждава икономистът от Bloomberg Economics Нирадж Сах.

"Докато централните банки са фокусирани върху избягване на забавяне на световната икономика, разхлабването на монетарната политика може да посее семената на следващата криза", предупреждава той.

Берлин и Дъблин: историята на две жилищни кризи

Берлин и Дъблин: историята на две жилищни кризи

Решение на проблема няма. А той засяга все по-голяма част от Европа