С над 115 000 жилищни и търговски имота в само германската столица, Deutsche Wohnen е най-големият наемодател в града с огромна преднина. За акционерите в компанията имаше малко поводи за притеснения през последното десетилетие - но преди няколко седмици това се промени, пише Deutsche Welle.

Новината, че Берлин се подготвя да въведе 5-годишен мораториум на повишенията на цените на наемите в града накара акциите на Deutsche Wohnen да се сринат с драматичните 14 процента. Това е поредната схватка на управляващите града с растящите цени в столицата. През 2017 г., по данни на Knight Frank, Берлин е бил градът с най-бързо растящите цени на имотите в света.

Резултатът е, че в момента там въобще не е лесно да живееш под наем. Предлагането е далеч от търсенето и наемите се покачват бързо. Въпреки предложения мораториум, идеята за референдум за национализация на жилищата все още е жива.

И все пак, ако живеещите под наем в Берлин смятат, че им е трудно, просто трябва да погледнат малко на запад - към ирландската столица Дъблин. Градът, както и малко или много цялата страна, са в жилищна криза, която кара проблемите на Берлин да изглеждат като бели кахъри.

"Това е най-лошата криза, която сме имали в историята на държавата ни", казва Джон Бисет, дългогодишен активист. От Дъблин излизат ужасяващи истории. За наемателите положението е изключително сложно, като самите наеми са сред най-високите в цяла Европа и продължават да растат.

Те вече са далеч над върха, който достигнаха през 2008 г. Наемите вече са с 37% по-високи, отколкото при икономическия бум и апартаменти с две спални се предлагат срещу над €2 000 месечно.

Илюстрация ни дават интернет страниците, в които се предлагат имоти. Един скорошен пример, който не е необичаен, но събра много внимание онлайн, е студио в центъра на града, което представлява малка кухня с легло по средата, пред което имало мивка и пералня. Цената е €750 месечно.Според Бисет, проблемът идва от недостига на жилища от една страна, както и от "алчността на наемодателите" от друга.

В момента близо 50 000 души в Дъблин чакат за общинско жилище, а 10 000 са бездомни, включително 4 000 деца. По време на кризата от преди десетилетие балонът на имотите в Ирландия се спука и прати икономиката на страната в дълбока рецесия. Едно от последствията бе, че предприемачите спряха работа в страната. Най-вече бяха изоставени проекти за достъпни жилища, които носят по-малко печалба.

Според Бисет, държавата има достатъчно подходящи заеми, на които да бъдат построени по-достъпни апартаменти, а финансиране може да бъде осигурено от бюджета и от институции като Европейската банка за инвестиции.

"Но има истинска съпротива срещу това", казва той. Тя идва от всички политически партии, които подкрепят свободния пазар и не искат да се намесват. Затова в страната, макар всички да са съгласни, че проблемът идва от недостига на жилища, има различни мнения как ситуацията да бъде подобрена. Мариян Финеган, главен икономист в най-голямата агенция за недвижими имоти Sherry Fitzgerald, казва, че кризата от преди десет години е изплашила инвеститорите. И те все още не са преодолели страха си и не искат да се върнат на пазара.

Друг проблем е, че едва в последните 30 години населението на страната е започнало да расте отново, след като преди това е намалявало заради миграцията.

В крайна сметка, отговорът на хората е подобен на този в Берлин - те не вярват, че пазарът може сам да се регулира и се обръщат към държавата. Бисет посочва като пример Виена, в който близо 60% от жилищата са собственост на държавата. Според други е нужна обща работа между частните компании и държавата.

Но всички са съгласни, че проблемът не е изолиран и засяга цяла Европа. И трябва да бъде намерен начин да бъде разрешен скоро.

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Мярката на социалдемократическото управление обаче няма да реши дългосрочно проблема