Както много други крайбрежни райони Обединените арабски емирства (ОАЕ) са силно уязвими от покачването на морското равнище. Според проучване на Emirates Wildlife Society и World Wildlife Fund водата може да превземе 8,1% от площта на емирство Аджман, 1,2% от тази на емирство Шарджа и 5,9% от тази на емирство Ум ал-Куейн.

Това е и причината холандската архитектурна къща Waterstudio да разработят проект за 33 специални плаващи къщи, разположени на изкуствени острови в близост до брега на Дубай. Първата от тях ще бъде построена още този месец, пише Business Insider.

Снимка 351924

Източник: www.waterstudio.nl

Всъщност 33-те къщи ще бъдат част от първия етап на проекта, по който от Waterstudio работят съвместно с френския океанограф Жан-Мишел Кусто. Засега няма определен срок, до който трябва да бъде завършен плаващият "квартал".

Освен частните къщи на изкуствените острови ще бъдат изградени още вътрешни дворове към всяка от тях с басейни и растителност. Цялата площ на изкуствената земя ще бъде между 14 хиляди квадратни метра и 41 хиляди квадратни метра.

Снимка 351922

Източник: www.waterstudio.nl

Плаващите къщи ще бъдат достъпни само по вода или чрез хидроплан. Идеята е те да не бъдат свързани с острова, за да може да се движат заедно с покачването на морското равнище.

Проектът може все още да е само на хартия, но всички 33 вили са били продадени още с обявяването му през 2015 година. Всяка от тях ще се продава на цени между 23 и 27,5 милиона долара.

Снимка 351923

Източник: www.waterstudio.nl