Правителството на Нидерландия ще наложи таван върху наемите на над 300 хил. жилища, за да осигури по-достъпни имоти за наематели със средни доходи на фона на огромния недостиг, съобщава Bloomberg.

Според плана на властите цената на наемите на тези жилища ще бъде намалена средно със €190 на месец, когато новата мярка влезе в сила от януари 2024 година.

Министърът на жилищното строителство и пространственото планиране Хуго де Йонг иска да разшири контрола върху наемите, който в момента съществува за социалните жилища, така че той да е в сила за всички домове, оценени с до 187 точки по нидерландската система за оценка на жилищата.

Цените жилищата в България тръгват надолу през третото тримесечие на 2022-а

Цените жилищата в България тръгват надолу през третото тримесечие на 2022-а

В световен мащаб цените на имотите все още се покачват с темп от 8,8% годишно

Цената ще бъде индексирана всяка година с инфлацията и когато законът влезе в сила от януари 2024 година, тези имоти ще имат максимален месечен наем от около €1100.

Хората със средни доходи като учители, медицински сестри и полицаи трудно отговарят на растящите цени на наемите заради "огромния недостиг" на жилища, заяви министърът.

Системата за оценка ще стане задължителна, което означава, че собствениците на жилища, които не се съобразяват с определените максимални наеми, може да получат глоби.