Изключително амбициозен строителен проект започва в околностите на шведската столица Стокхолм. Резултатът от него ще е футуристичен, макар основният използван материал да е... дърво. Stockholm Wood City ще е най-голямото населено място от този тип, като евентуалният му успех може да доведе до поява на "двойници" по цял свят.

Контекст: Дървото е строителен материал приблизително от момента, в който хората са започнали да си правят домове. С днешна дата в държави като Швеция то има предимството да се добива, обработва и доставя по-лесно в сравнение с други материали, които са зависими от геополитически и логистически затруднения.

Японска компания планира 350-метров небостъргач от дърво

Японска компания планира 350-метров небостъргач от дърво

Високата сграда ще бъде построена в Токио, но това няма да се случи скоро

Освен това, според скорошно изследване то може да намали въглеродните емисии с над една четвърт, ако се използва вместо стомана и бетон в конструкциите. Това не е маловажно - строителството е "виновно" за 40% от глобалните вредни емисии.

Детайли: Stockholm Wood City включва различни по големина и предназначение сгради с общо 7000 офиса и 2000 жилища на площ от над 250 000 квадратни метра. Ще има площад, ресторанти, магазини.

Снимка 625829

Източник: Atrium Ljungberg

Визуализациите определено са впечатляващи... и показват доста ясно какво биха правили дизайнерите от IKEA, ако бяха архитекти и урбанисти.

Снимка 625826

Източник: Atrium Ljungberg

Същинското строителство започва през 2025 г., като се очаква комплексът да се строи около 10 години.

От друга страна: Има една изключително тривиална причина, поради която повечето наистина стари сгради по света не са дървени - пожарите. През вековете градове с големината на Лондон са били поглъщани от пламъци и именно това е спомогнало за бързото навлизане на други видове строителни материали.

Снимка 625827

Източник: Atrium Ljungberg

Изпълнителният директор на компанията инвеститор в Stockholm Wood City коментира пред Axios, че проектът покрива всички противопожарни изисквания. За целта ще се използва и специално подбрана и обработена дървесина, която е по-слабо податлива на запалване и съхранява структурната си здравина. Последното е сериозен проблем при металните конструкции, които от температурата поддават.

Въпреки това, подобен проект надали ще бъде реализиран близо до зона, в която се разгарят горски пожари.

Какво следва: Тепърва ще видим "дървения град" в завършен вид, но вече има архитекти, които смятат, че подобни проекти имат бъдеще по света. Интересът към дървото се засилва, като всяка година се строят хиляди иновативни сгради, в които то е основен материал - в Европа и САЩ.