Броят на сделките с жилища в София през 2020 г. намалява с 5,4%, показват данните на Агенцията по вписванията, публикувани днес. За цялата година в столицата са продадени 28 156 жилища, което поставя пандемичната 2020 г. наравно с 2017 и 2018 г. През последното тримесечие броят им остава почти без промяна спрямо същия период на 2019 г. — 9 550 срещу 9 587.

Важно е да отбележим, че данните на Агенцията по вписванията не отразяват сделките на "зелено", така че реалният ефект от пандемията вероятно ще бъде видим през следващата една или две години.

Най-драстичен спад в София се вижда през второто тримесечие. Именно в края на първото тримесечие бяха въведени строгите здравни мерки, което забави процеса по отчитане на сделките пред нотариус. Заради това и през третото тримесечие дори се отчита, макар и минимален, ръст спрямо същия период на миналата година.

Все пак 2020 г. прекъсва 8-годишната серия от повишаване на сделките. Брокери твърдят, че през пандемичната година всъщност има значителен ръст на сделките (на зелено), след като много хора потърсиха къде да "скрият" спестяванията си в кризата, а пандемията засили и сделките с къщи около столицата.

Конкретни данни за движението на цените все още няма, а изчисленията на различни експерти си противоречат и се движат между 5% спад и 5% ръст. При наемите през третото тримесечие имаше повишено предлагане и намаляване на наемите за едностайни и тристайни апартаменти. Цените при двустайните обаче нарастват.