Амстердам е поредният европейския град, който ще се опита да се справи с твърде високия ръст на наемите на жилища, пише Bloomberg. В столицата на Холандия основният проблем идва от инвеститорите, които купуват готови апартаменти и ги отдават под наем, обяснява изданието.

Затова политиците в страната обмислят пълна забрана новите домове да бъдат отдавани под наем. С този ход те се надяват, че ще освободят жилища за 850 000 жители на града.

Това е само една от стъпките, които трябва да охладят търсенето, след като за последните 12 години наемите подскочиха с 40 процента, а цените на жилищата достигнаха рекордни стойности.

Предложението подчертава ясно и натиска, под който се намират европейските политици заради бързо растящите цени на жилищата, които оставят дори гражданите от средната класа в ситуация, в която не могат да си купят апартамент.

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Цели 44 процента от жителите искат градът да изкупи апартаментите

По-този този месец испанското социалистическо правителство ограничи увеличенията на наемите до нивата на инфлацията. В Берлин пък вече се събират подписи за референдум, на който да бъде решено дали компаниите, които управляват сградите, да бъдат национализирани.

През 2018 г. цените на жилищата в Амстердам се увеличиха с 8 процента до рекордните €448 хил. средно. Наемите се увеличават до средно €1 160 на месец, според официални данни. И ситуацията може да се влоши заради притока на хора и бизнес от Великобритания.

Очаква се общинската да представи своите конкретни предложения до края на тази година.

Първи щат в САЩ слага ограничение на поскъпването на наемите

Първи щат в САЩ слага ограничение на поскъпването на наемите

Недостигът на жилища създава огромен проблем в Орегон