Изправен пред недостиг на жилища и постоянен ръст на наемите, щатът Орегон ще се превърне в първия в Съединените американски щати, който ще въведе ограничение на цените, предава Associated Press. Законодателните промени, които ще направят това факт, бързо се движат по процедурния лабиринт.

Самите жители на щата са в подкрепа на мярката, оплаквайки се от притеснение и трудности в плащането на наемите, които в някои случаи поскъпват с по почти 100 процента.

Репортажът описва тежка картина, в която множество хора са принудени да се преместят, да отидат да живеят с роднини или дори в автомобилите си или в палатки.

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Цели 44 процента от жителите искат градът да изкупи апартаментите

Основната причина за повишаването на наемите е качеството на живот в щата. Той бе поставен на втора позиция след Вермонт в скорошно изследване като предпочитана дестинация.

Новите промени забраняват на собствениците на жилища да прекратяват договорите за наем без основателна причина след изтичането на 12 месеца от тяхното подписване. Освен това те ограничават повишаването на наемите до веднъж годишно и с не повече от 7% от инфлацията.

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Имотите в столицата могат да поевтинеят, ако бюрокрацията намалее