Непрестанно поскъпващите наеми, огромната имиграция и бавната работа по одобрение на нови строежи в Берлин води до нестихващ яд и радикални инициативи, пише Handelsblatt.

Една от тях звучи изключително крайно: национализация на компаниите, които притежават над 3 000 апартамента, които се отдават под наем. Подобен ход удря не само Vonovia, която е част от индекса на сините чипове DAX 30, но и по-малко познати като ADO Properties и Akelius.

Deutsche Wohnen, компанията от MDAX, миналата година искаше да купи 680 апартамента в източен Берлин, но бе посрещната от гневна съпротива на местните, които смятаха, че това ще повиши наемите. Именно тази съпротива достига такива нива в целия град, че инвеститорите вече не желаят да влагат средства в жилища в града, което още повече увеличава недостига на апартаменти.

Проучване на местния пазар сочи, че апартаментите с площ между 60 и 80 кв. м. вече се отдават под наем почти двойно по-скъпо до €9,87 на квадратен метър от €5,27 преди 10 години. Според изследването на Empirica, берлинчани вече харчат средно по 41,3 процента от доходите си за наем - далеч от препоръчителните 27 процента. Изданието припомня, че по исторически причини повечето германци, особено в метрополисите, предпочитат да наемат, вместо да купуват.

Индустрията има лесно решение: просто трябва да бъдат построени повече апартаменти. Но разрешенията за строеж се издават изключително бавно и често с много изисквания. Членовете на червено-зелената коалиция, която управлява града - Социалдемократите, левите и зелените - призоваха вече за таван на наемите. В същото време лявата партия подкрепя исканията за национализация.

Според Юрген Михаел Шик, президент на асоциацията IVD посочва, че исканията за национализация са исторически, социално и конституционно неприемливи и допълва, че това е провал на управляващата коалиция.

"Дебатът за национализация е опасен и на всичкото отгоре няма да помогне за изграждането на нови жилища", казва и Карстен Селшопф, управляващ директор в Instone Real Estate.

Искащите национализация призовават за референдум, който няма да задължи градската управа. Скорошно социологическо прочуване показва, че 44 процента от берлинчани подкрепят национализацията на компании с над 3 000 апартамента. 39 процента са против, а останалите нямат мнение.

Появява се и въпросът как град с дълг от €60 милиарда може да плати за около 200 000 апартамента. Едно изчисление сочи, че те ще струват €25 милиарда.