Засега пазарът на имоти е на "пауза". Преди обявяване на извънредното положение и преди епидемията той беше балансиран. "Бяхме с очакване, че се надува балон и цените са високи, но проучванията показваха, че това не е точно така. Пазарът се развиваше нормално, докато сега е на изчакване." Това заяви Силвия Веселинова, управител на IDEA Buildings в предаването Money.bg  по телевизия Bulgaria On Air.

Според думите на експерта ще са нужни няколко месеца, след отпадането на мерките във връзка с коронавируса, за да се върне пазарът към нормалните си нива.

Какво да правят купуващите и тези, които искат да продават имота си?

По думите на Веселинова не трябва да има сделки на всяка цена. " За да бъдат максимално обезпечени хората трябва да огледат финансирането по сделката и от една и от другата страна, за да не се стига до разваляне на сделки, неустойки, санкции", казва тя.

Ще се забавят ли строежите на обекти?

Според експерта, от гледна точка на финансирането не би трябвало да има забавяне, но това може да случи по административни причини. "Има по-малко служители, които обработват документацията, следователно целият процес се забавя. При стартиране на нормалните темпове на живот, ще е нужно технологично време за да се влезе в нормален режим на работа", каза още тя. "Компанията ни подготвя два нови жилищни проекта, които са на етап проектиране. Това е работа за около няколко месеца. Ние ще изчакаме през това време, за да се ориентираме в ситуацията - дали е разумна инвестицията или да изчакаме още известно време."

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Една от водещите компании в страната вече има система за дистанционно сключване на предварителен договор

С какво са по-различни новите сгради от старите?

По думите на Веселинова новото строителство отговаря на търсенето на потребителите, които са запознати и изискват от строителите да отговарят на критериите им.

Има ли жилища, които са "имунизирани" от поевтиняване?

Стойностният имот би запазил цената си, според експерта. Поевтиняване и загуба на стойност би имало в много луксозните имоти, казва тя. "Имоти, които са с добра локация, функция, ще запазят цената си до голяма степен."

До края на годината се очертава доста динамика в цените на имотите. "Но в каквато и пандемия и криза да се намираме, имаме една себестойност, от която не би следвало да падаме и тя към настоящия момент е доста висока. Далеч е от нивата през 2008-2010 г.

Ценообразуването се прави на база от търсенето и направените разходи, казва тя. "Колкото и да падне търсенето, цената няма да бъде безкрайно ниска, тъй като себестойността е висока", заяви експертът.