Извънредната ситуация, свързана с COVID-19, вече дава отражение върху пазара на недвижими имоти. След първоначалното замръзване на процесите, вече се появяват и първите технологични решения, насочени към дигитализиране на пазара. Това заявиха от Kонсултантската компания за недвижими имоти ИМОТЕКА.

Тя въвежда система, която позволява по-голямата част от стъпките, свързани с покупката на имот, да се правят онлайн от вкъщи.

"Пазарът на имоти по цял свят винаги е бил относително консервативен. Ситуацията днес ни дава възможност да ускорим дигитализацията и да концентрираме усилия върху по-бързо въвеждане на технологични решения. От близо седмица нашите купувачи могат да депозират желания от тях имот онлайн, директно през сайта ни. Внедряването на бутона за депозит е една от новостите, които направихме, за да предложим онлайн платформа, максимално лесна и достъпна за потребителите", казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на ИМОТЕКА.

От компанията са въвели и система за дистанционно сключване на предварителен договор. Огледите са все по-често виртуални с реално и детайлно представяне пред купувачите. Към всяка оферта на сайта има опция за директна връзка с консултанта по желания имот.

Иновациите на уебстраницата на компанията включват и моментна справка за това дали цената на даден имот е по-висока или по-ниска от средната за района, както и потенциалната печалба от жилището при отдаване под наем.

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от сегашната цена

Размерът на кредита, необходим за покупката на желания имот, също се изчислява автоматично онлайн. "Клиентите ни са свикнали да получават информация за всички тези данни на лични срещи с консултантите. Именно заради това се стремим да продължаваме да сме полезни и да осигуряваме най-важното за тях дистанционно", казва Атанасова.

Очакванията на компанията са много от въведените в момента решения да се превърнат в норма за бизнеса след кризата с COVID-19.