Купувачите на жилища в САЩ са изправени пред труден пазар на недвижими имоти, като 30-годишната ипотека е вече с лихва от близо 8%. Колко точно е трудно да си купите имот при подобни условия? MarketWatch работи с Redfin, за да разбере колко трябва да спечели един купувач на жилище, за да купи къща на средната цена през септември 2023 г. с 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент от 8%.

Ситуацията определено не е много добра за купувачите на имоти в най-голямата световна икономика. Лихвените проценти по ипотечните кредити се увеличиха повече от два пъти след пандемията, когато Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти ниски, за да насърчи икономическата активност на фона на масови затваряния, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Агресивното и бързо повишаване на лихвените проценти оттогава, на Фед, направи много по-скъпо закупуването на имот, особено с ипотека. По-високите ставки също изплашиха собствениците на жилища, които може би са обмисляли преместване, което от своя страна доведе до много ниски запаси на имоти за продажби и повиши цените на жилищата. Дори купувачите изцяло в брой не могат да си отдъхнат в тази среда, защото има малко обяви за продажби.

Дом със средна цена, което означава къща точно в средата на ценовата стълбица, е бил приблизително 412 000 долара през септември 2023 г., според брокерската компания за недвижими имоти Redfin. 30-годишният лихвен процент варира между 7,63% според Freddie Mac и 8,03% според Mortgage News Daily.

"Важно е да се отбележи, че отчетените проценти са в най-добрия случай средни стойности и не се прилагат навсякъде", каза Анди Уолдън, вицепрезидент на корпоративните изследвания в Intercontinental Exchange.

"Действителните предложения ще варират в зависимост от кредитора и зависят от вида на кредита и кредитоспособността на отделния кредитополучател", добави той.

Жилищният пазар е САЩ "замръзна" с 13 годишен срив на продажбите

Жилищният пазар е САЩ "замръзна" с 13 годишен срив на продажбите

Високите лихви по ипотечните кредити намалиха обема на покупките

Имайки предвид това, ето поглед към това как точно различните ипотечни проценти влияят върху месечното ви плащане за жилище.

Снимка 536092

Източник: iStock

Закупуване на жилище на средна цена при 8% лихвена ставка

Mortgage News Daily на 19 октомври отбеляза, че някои заемодатели цитират лихва от 8,03%.

Това означава, че ако купувач на жилище плаща за жилище със средна цена от $412 000 с 30-годишна ипотека при 8% след първоначална вноска от 20%, той ще трябва да плаща приблизително $3019 на месец, което включва не само главницата и лихвата, но също и данъци и застраховки, според Redfin.

За да си позволи това на месечна база, бъдещият купувач ще трябва да прави по $120 773 годишно. Redfin счита месечното плащане за "достъпно", ако купувачът харчи не повече от 30% от доходите си за жилище.

Закупуване на жилище на средна цена при 7% ставка

През октомври Fannie Mae заяви, че очаква 30-годишната ипотека да спадне до 7,1% през първото тримесечие на 2024 г. и да се понижи след това, завършвайки годината на 6,7%.

Ако купувач на жилище плаща за дома на стойност 412 000 долара с 30-годишна ипотека при 7%, след първоначална вноска от 20%, той ще трябва да плаща приблизително 2794 долара на месец, което включва не само главницата и лихвите, но и данъци и застраховки , каза Redfin.

За да си позволи това на месечна база, бъдещият купувач ще трябва да прави поне $111 747 на година.

Закупуване на жилище на средна цена при 6% ставка

Асоциацията на ипотечните банкери, индустриална група, очаква 30-годишният лихвен процент по ипотечните кредити да падне до 6,1% до края на 2024 г.

Ако купувач на жилище плаща за дома на стойност 412 000 долара с 30-годишна ипотека при 6%, след вноска от 20%, той ще трябва да плаща приблизително 2577 долара на месец, което включва не само главницата, лихвите, данъците и застраховката, Redfin казах.

За да си позволи това на месечна база, бъдещият купувач ще трябва да прави поне $103 078 на година.

Повишаването на цените направи закупуването на жилище много по-скъп процес, отколкото преди пандемията от коронавирус.

Жилищата в САЩ никога не са били толкова недостъпни

Жилищата в икономика №1 никога не са били толкова недостъпни

Цените на жилищата ще скочат с 1,8% на годишна база през 2023 г. и с още 3,5% до края на 2024

Купувач на жилище, който купува жилище на средна цена днес, трябва да печели 50% повече, отколкото би печелил, ако искаше да купи жилище на средна цена в началото на пандемията, каза Redfin в публикация в блог.

"Купувачите - особено тези, които са за първи път - които са решени да влязат в дом сега, трябва да мислят извън кутията", каза Чен Джао, ръководител на икономически изследвания в Redfin, в публикацията.

"Помислете за апартамент или градска къща, които са по-евтини от еднофамилна къща, и/или помислете за преместване в по-достъпна част на страната или по-достъпно предградие", добави тя.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.