Наемите са намалили стойностите си минимум с 10%. Има спад повсеместно. Едната причина е, че намалява драстично заетостта на т.нар имоти за краткосрочни наеми, свързани с туристите, които се отдават чрез платформи като booking и airbnb.

Освен това, много от имотите около университетите, които са една значителна част от този пазар в София, Пловдив, Варна не са заети. Голяма част от служители в ИТ индустрията, които живееха в София преди, сега са напуснали пазара. Това увеличава натиска върху пазара, съответно цените намаляват. Това обясни в предаването Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в интервю по БНР.

Според агенции за недвижими имоти обаче цените на наемите са паднали с около 20% заради пандемията.

По основните търговски улици в големите градове се забелязват доста свободни площи. Има индикации от миражите на търговските центрове, че вероятно ще се договорят някои отстъпки, може би краткосрочни, заяви Ганев. По думите му размерите на наемите обикновено са търговска тайна и рядко се коментират публично от собствениците на търговските площи.

За десетилетие жилищните имоти у нас поскъпват с над 30%

За десетилетие жилищните имоти у нас поскъпват с над 30%

Това е над средния ръст за ЕС

При продажните цени на жилищните имоти през четвъртото тримесечие на изминалата година НСИ отчита ръст от 8,6% спрямо същия период на 2019 г. За София ръстът е 11,3% за съществуващи жилища, а за новите - малко над 4,5%, обясни Добромир Ганев. В Пловдив ръстът в цените на жилищата е 3,2%.

За Пловдив този ръст е 3,2, като за новите жилища има малък спад от 0,6%, а за съществуващите ръст от 6,3%, заяви експертът.

Разбивка по квартали и общини, по която да се каже категорично дали определени фактори влияят върху цените на имотите в региона, няма.

Цените на жилищата в Сливен, Перник и Монтана растат повече от тези в София през 2020-а

Не София, а няколко други областни града са шампиони по ръст на цените на жилищата през 2020-а

Пандемията отключи търсенето на имоти в по-непопулярни локации

Според Ганев тенденцията на преориентиране от големите градове към селата и по-спокойни населени места е очевидна, където по думите му има достъп до по-добра екосреда, повече отворени пространства и възможност за здравословно пребиваване.

"При избора на извънградски имот са важни фактори социалната инфраструктура, достъпа до образование. Хоум офиса е една от причините за преместване от града към по-малки населени места", смята той.