На фона на пандемията през 2020 г. пазарът на жилища в България остана стабилен и бе сравнително слабо засегнат, като цените продължиха да растат, но с по-бавни темпове. Това показват данните от анализ на сектора на недвижимите имоти, изготвен от екип на Райфайзенбанк, на база имотните индекси PSPI на партньора на банката Bulgarian Properties.

В резултат на мерките за изолация и социална дистанция, търсенето на имоти се се насочи и към по-малко популярни до този момент места - села около големите градове, край морето и в планински райони.

Впечатление прави, че градове като Сливен, Перник и Монтана отбелязват най-голям растеж при цените на жилищата, като и за трите ръстът е малко над 10% спрямо 2019 г.

За сравнение в София ръстът е едва 4,5 на сто спрямо 2019 г. Малко преди столицата се нарежда Пловдив с 4,6% покачване на цените на жилищата за същия период.

Търсенето на имоти в не толкова популярните дестинации подтикна ръста на цените в други областни градове като Враца (9,3%), Плевен (10%), Шумен (8,7%), Кюстендил (8,6%), Пазарджик (7%) и др.

Продължаващата тенденция на спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити също оказаха влияние на пазара според Райфайзенбанк. По данни на БНБ, към края на 2020 г. има активни около 172 000 жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв., спрямо 164 500 активни кредита за 10.7 млрд. лв. към края на 2019 г.

"Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места: в селата около големите градове, морето и планината", коментира Георги Георгиев, началник отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк.

Средната продажна цена жилище в София е около 1200 евро/кв.м. Най-скъпата локация в столицата остава района на Докторския паметник (средно 2430 евро/кв.м.) и кв. "Иван Вазов" (средно 1970 евро/кв.м.), а най-достъпни са жилищата в кварталите "Модерно предградие" (870 евро/кв.м.) и "Орландовци" (850 евро/кв.м.)

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 евро/кв.м. (ръст от 3.5%), във Варна: 870 евро/кв. м. (2.4%), а в Пловдив малко над 800 евро/кв.м. (4.7%).

Къде има спадове?

В страната към момента най-евтини са жилищата в Кюстендил - 390 евро/ кв.м. и Видин - 350 евро/кв.м според данните на банката.

Спад в цената на жилищата, спрямо 2019 г., има в градовете Силистра с над 6%, Ямбол с над 5%. Спад има при жилищата в Смолян и Добрич.

Според анализа въпреки умереното поскъпване на жилищните имоти, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м. жилище) се запазва устойчив и за София възлиза на 1.20 спрямо 3.43 през 2008 г.

"Въпреки че, към момента пазарът на жилища изглежда "имунизиран" срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията", се казва още в анализа.

"Развитието на пазара ще става все по-разнопосочно, като в предпочитаните квартали с качествено строителство цените се очаква да останат стабилни", коментират още експертите на Райфайзенбанк.

Снимка 524861

графика: Райфайзенбанк

Старо и ново строителство

Според данни на НСИ в София цените на жилищата са нараснали с 2,1% в края на 2020, спрямо третото тримесечие. За посочение период впечатление прави, че старите жилища в столицата поскъпват по-бързо на годишна база, в сравнение с новите имоти. През четвъртото тримесечие на 2020 г. съществуващите жилища поскъпват с над 11%, докато новите с 4,5%.

Цените на жилищата в Пловдив също се покачват, но малко по-умерено, според НСИ. Ръстът на годишна база е 3,2%. И тук се забелязва тенденцията за нарастване на цените основно при вече съществуващите жилища - с 6,3% на годишна база, а при новото жилищно строителство има спад на на цените от 0,6%.В сравнение с предходното тримесечие цените в Пловдив за нараснали с 2,9% - най-бързият темп на растеж сред големите градове у нас по този показател.

По данните на НСИ цените на жилищата са нараснали с 5,4% на годишна база в цялата страна. При старото строителство средният ръст е със 7,2%, докато новите жилища са поскъпнали с 2,3%.