Насред глобална пандемия, пазарът на имоти отбелязва ръст на цените на жилищата на нива, които не са били наблюдавани от 2007 г. насам. Очаква се рекордът за най-скъп имот в света да бъде подобрен през следващата година.

Става въпрос за Вила Аврора, датираща от 16-ти век, която се намира в центъра на Рим. Уникалното в имението е, че има стенопис, рисуван от Караваджо в една от стаите. Само той е оценен на 310 милиона евро. Когато излезе на търг на 18 януари, наддаването за вилата вероятно ще започне от 471 милиона евро. Почти ясно е, че имотът ще стане най-скъпият дом в света.

Негов бивш собственик е италианският принц Николо Бонкомпани Лудовизи, който почина през 2018 г.,а след това се заведе дълъг спор за наследство.

Благодарение на историческото си значение, обектът е защитен от Министерството на културата, което означава, че държавата може да купи имота на цената, предложена на аукциона, след като бъде договорена оферта. Спечелилият търга ще трябва да вложи около 11 милиона евро за ремонт на вилата.

Какви са световните тенденции за инвестиции в недвижими имоти през 2022 г.

Какви са световните тенденции за инвестиции в недвижими имоти през 2022 г.

Вероятно през следващата година обемът на инвестициите в хотелски комплекси ще постави нов рекорд

Кои бяха сделките на рекордни цени през изминаващата година?

Въпреки, че цените на имотите нараснаха безпрецедентно тази година, на пазара се появиха някои меко казано надценени имоти. Във Великобритания беше продадена най-скъпата плажна вила. Дървената "кабина" има гледка към плажа, но в няма течаща вода, канализация и електричество, но пък цената й е 575 000 паунда.

Огромно имение в Шотландия, близо до Бречин, бе продадено за 11,3 милиона евро. Имотът се предлага с приказен замък от 16-ти век.

Най-скъпата продажба на апартамент в Лондон за тази година беше за 111 милиона паунда. Всичко това само за един апартамент в One Hyde Park в сърцето на Найтсбридж. Жилището е продадено от Хасан Исмаил, бивш главен изпълнителен директор на базираната дубайската строителна фирма Arabtec Holdings.

Още един доста скъп имот беше продаден в Хонконг - цената му е 205 милиона долара. Става въпрос за къща с 45 спални на Rutland Gate, преди това собственост на престолонаследника принц Султан бин Абдул-Азиз от Саудитска Арабия.

В Северна Америка бяха продадени няколко имота за по няколко милиона долара.

Модният магнат Серж Азрия наскоро продаде комплекс Малибу, който купи през 2013 г., за 41 милиона долара, за 177 милиона долара - най-голямата сделка за недвижим имот в историята на Калифорния. Азрия е главен изпълнителен директор и креативен директор на марките Equipment и Joie.

Имотите в близост до ски курорти бяха в огромен хит по време. През юни Патрик Довиги, бивш професионален хокеист, похарчи 72,5 милиона долара за къща в Аспен - град в Колорадо.

Но дори подобна голяма сделка беше надмината от продажбата на имот в Хамптънс, където богатите нюйоркчани традиционно бягат от града през почивните дни. Става въпрос за имението Фордън, построено от Хенри Форд II (внук на основателя на Ford) в края на 50-те години на миналия век. То е продадено миналия месец за 105 милиона долара.

Новите му собственици - офшорна компания, базирана на Каймановите острови - ще разполагат с частно крайбрежие. Вътре е останало много от мебелировката от ерата Хенри Форд II като дървена облицовка, италиански мраморни камини и антични мебели за баня.