Възможно е през 2022 г. в света обемът на трансграничния капитал, инвестиран в недвижими имоти, да достигне рекордни стойности. Тази прогноза се съдържа в проучването Active Capital 2021 на международната консултантска компания Knight Frank.

Според проучването, САЩ ще се превърнат в най-важната дестинация за инвестиции - около 44,1 млрд. долара ще бъдат инвестирани в страната, следвани от Великобритания (38 млрд. долара) и Германия (18,9 млрд. долара). Най-големите финансови потоци ще дойдат от САЩ (94,2 млрд. долара), Канада (23,7 млрд. долара) и Обединеното кралство (15,7 млрд. долара).

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Фалити в бранша не са изключени, предупреждават експерти

Основни сектори на инвестициите в недвижими имоти

През 2022 г. инвестиционните потоци (включително частни) ще бъдат насочени преимуществено към офис площи по целия свят. Според прогнозите, повече от половината от общия обем на трансграничния капитал в имоти може да бъде инвестиран в този сегмент, което е показател за нарастващата му стабилност.

Основното търсене на офиси ще генерират компании за управление на инвестиции и институционални инвеститори. Те се интересуват от пазарите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Холандия.

Складовите и индустриалните имоти ще привличат средства от фондове за дялово инвестиране и компании за управление на инвестиции. САЩ и Канада ще бъдат основни "играчи" на този пазар през 2022 г., като те се насочват към широк спектър от региони, включително САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Испания, Полша и Австралия.

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Заможните руснаци купуват за лично ползване големи апартаменти с 2-3 спални или къща с басейн

Търговските имоти представляват интерес предимно за регистрирани на борсата компании (Акционерни дружества със специална инвестиционна цел - АДСИЦ) и дружества за управление на активи. Основните реципиенти на инвестиции в този сегмент ще бъдат САЩ, Германия и Великобритания. Освен това, Франция, Холандия, Италия, Полша, Испания и Япония също могат да се превърнат в значими центрове на привличане на капитал за развитие на площи за търговия на дребно.

Вероятно през следващата година обемът на инвестициите в хотелски комплекси ще постави нов рекорд. Почти половината от инвестициите в сегмента ще дойдат от частни инвеститори, за които приоритет са Обединеното кралство и САЩ.

Студентските общежития са друг сектор, към който има съществен интерес от частни инвеститори, които в този случай също ще формират около 50% от средствата, инвестирани на този пазар в световен мащаб.

Инвестициите в жилища са подходящи за всички профили инвеститори. Географията на приоритетните региони е широка: САЩ, Германия, Великобритания, Холандия и Япония.

Пазарът на имоти в САЩ нуждае от още 1,5 милиона жилища, за да се върне към нормалните нива

Пазарът на имоти в САЩ нуждае от още 1,5 милиона жилища, за да се върне към нормалните нива

Наскоро на жилищният пазар се появиха признаци на охлаждане

Профилиране на инвеститорите в имоти

Най-големият дял от частните инвестиции ще дойде от САЩ, а офис сегментът в Обединеното кралство ще бъде основен приоритет при инвестиции в имоти. Също така, вниманието на частните инвеститори ще се насочи към търговските имоти в Германия, Франция, Испания, Япония и Индия.

Трите най-интересни сектора за институционалните инвеститори в недвижими имоти включват офис площи, промишлен и жилищен сегмент.

Борсово търгувани компании и АДСИЦ от Канада, САЩ, Сингапур, Китай, Обединеното кралство и Австралия ще се насочат към доста широка гама от активи: офис площи, търговски, промишлени, жилищни имоти и хотели.

Други категории инвеститори (напр. банки, фондове за управление на активи и т.н.) от Китай, Обединеното кралство, Канада и Франция ще обърнат особено внимание на недвижимости в секторите офис сгради и сгради за търговия на дребно.

Основни фактори, които ще окажат влияние на движението на паричните потоци през 2022 г.

Ротация на активите. Изхождайки от традиционния петгодишен цикъл на собственост или финансиране, анализът на извършените сделки през 2017 г. позволява да се определи възможното ниво на ротация на активите през 2022 година.

Например, през 2017 г. глобалният обем на трансграничните операции с около 11% надмина дългосрочния среден показател. По време на пандемията, някои от сделките с активи, придобити през 2016 г. и по-рано, не се осъществиха. Така че има голяма вероятност тези недвижимости да влязат на пазара през 2022 г.

Технологичните гиганти в САЩ се впуснаха да купуват имоти

Технологичните гиганти в САЩ се впуснаха да купуват имоти

Те разполагат с излишни средства, за които не могат да намерят приложение

Валута и хеджиране. Ползите от хеджирането на чуждестранна валута за американските инвеститори в имоти в Обединеното кралство и Европа остават незначителни, в сравнение с нивата преди пандемията. При това еврото и паундът показаха умерени печалби спрямо щатския долар и южнокорейския вон през годината.

В момента няма значителни движения в стойността на валутите, но ако това се случи, тогава недвижимите имоти в цяла Европа може да надвишават стойността на активите в Съединените щати и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Инфлация. Дискусиите за "траекторията" на глобалната инфлация водят до известни колебания в доходността на държавните облигации. Въпреки това е малко вероятно това да може да повлияе на стойността на недвижимите имоти в средносрочен план.

Преобладаващото мнение на експертите е, че инфлацията ще бъде краткосрочна, въпреки че не изключват риск от инфлация на разходите. Инвеститорите разглеждат недвижимите имоти като "застраховка" срещу инфлацията, което означава, че търсенето може да се повиши.

Темпът на възстановяване от пандемията е от първостепенно значение за световните икономики. Затова държавите проявяват предпазлив оптимизъм в прогнозите си за увеличение на финансовата активност през 2022 г.

Търсенето на имоти в София нарасна с 37% за година. Ето кои са най-желаните квартали

Търсенето на имоти в София нарасна с 37% за година. Ето кои са най-желаните квартали

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти