Най-големите американски компании разполагат с рекордни количества свободни средства. Те не получават почти нищо само като ги държат, а вече нямат и особено много варианти да ги вложат.

Затова те купуват офиси, пише The Wall Street Journal.

Миналата седмица Google съобщи, че ще купи офис сграда в Манхатън срещу $2,1 млрд. - поредната голяма сделка от началото на панемията. Amazon миналата година плати $978 млн. за площ в Ню Йорк. Facebook купи офис кампус за $368 млн. в щата Вашингтон.

Google направи най-голямата офисна сделка в САЩ от началото на пандемията

Google направи най-голямата офисна сделка в САЩ от началото на пандемията

Общо по света, компанията притежава сгради и земя на стойност $55,9 млрд.

Общо, публичните американски компании притежават земя и сгради на стойност $1,64 трлн., по данни на S&P Global Market Intelligence. Спрямо преди десет години, тя расте с 38%.

Покупката на собствени офиси е начин за компаниите да избегнат понякога скъпите и обременителни наеми. Но подобен ход създава и риск от загуби, ако цените намалеят. Засега действията на технологичните гиганти подкрепят пазара на офис площи в момент, в който много инвеститори бягат от тях заради.

Редица фактори предизвикват покупките. От една страна компаниите сега имат излишни средства. По време на пандемията големите компании, които доминират индустриите си, станаха по-големи. Заради кризата те се презастраховаха и започнаха да трупат средства, които да служат като буфер, ако ситуацията се влоши.

Американските публични компании държат $2,7 млрд. кеш, кешови еквиваленти и краткосрочни инвестициите. От сметката са изключени имотите и финансовите компании, казват от S&P Global. Сумата е с над 90% по-висока спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г.

Браян Кингстън, главен директор в Brookfield Asset Management, посочва, че компаниите получават повече възвръщаемост от инвестиции в имоти спрямо варианта, в който държат средствата си в нискорискови облигации.

В същия момент цените на офисите в Манхатън, Сан Франциско, Чикаго и други големи градове паднаха заради пандемията.

Google изпъква сред останалите технологични компании. Alphabet, която я притежава, разполага със $135,9 млрд. свободни средства към края на второто тримесечие на 2021 г. - повече от която и да е друга публична компания, без да броим финансовите дружества и тези, заети в сферата на имотите.

Тя и сред най-големите притежатели на недвижими имоти в Ню Йорк и САЩ - $49,7 млрд. е стойността на нейните земи и сгради към края на 2020 г., при $5,2 млрд. през 2011 г.

Amazon, която притежава множество складове, отчита стойност на земите и сградите в размер на $57,3 млрд. - повече от всички останали американски публични компании с изключение на Walmart.