Най-високата енергийно ефективна ще бъде построена във Ванкувър, Канада. Британското студио WKK Architects вече разкри визуализации на "вълнообразния" небостъргач Nelson Street 1075, който трябва да се превърне в най-високата сграда с изискване за енергийни характеристики в света, пише списанието Dezeen.

Проектиран да бъде с изглед към парк Нелсън в квартал Уест Енд в града, небостъргачът с височина 178 метра ще има 480 високо енергийно ефективни жилищни единици.

Проектът се разработва от WKK Architects с IBI Group за Henson Developments и има за цел да демонстрира, че съвременната високоетажна архитектура може да бъде изградена по-устойчиво и да има строги стандарти за Passivhaus. Това е международен стандарт за енергийни характеристики, като се има за цел сградите, построени по стандарта да имат намалени изисквания отопление и охлаждане на помещенията в сградата.

Това се постига предимно чрез високи нива на изолация и херметичност и използване на механична вентилация на цялата конструкция.

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Руският Lakhta Center беше обявен за небостъргач на годината

Той се намира в Санкт Петербург и е висок 462 метра

"Вече е известно, че Ванкувър е едно от най-хубавите места за живот в света", обясни Том Райт, съосновател на WKK Architects. "Управленските органи на града също имат високи стремежи да го превърнат в най-устойчивия град на земята", каза той.

"Вярваме, че новият небостъргач ще се превърне в повратна точка за високите сгради в градовете по света и очакваме голям интерес към проекта по време на неговото изграждане и по-късно.", заяви той.

След като бъде завършена, сградата ще грабне титлата на най-високата енергийно ефективна сграда в света, измествайки 28-етажната жилищна височина в Билбао, Испания Bolueta, която е с височина 88 метра.

1075 Nelson Street ще се отличава с извитата си форма. На основната лицева фасада щенима две вертикални "ленти" от вълнообразна зелена облицовка.

Отличителната форма на небостъргача е разработена да оспори схващането, че енергийно ефективните сгради трябва да имат основни квадратни форми.

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Проектът е наречен One Excellence

"Това символизира ново начало и надежда към устойчиво бъдеще, където интересните сгради от архитектурна гледна точка все още са изпълними", каза Райт.

За да се постигне стандартът Passivhaus е нужно да се се използват 40% високоефективни тройни стъкла и 60% супер изолирана стена. Това намалява топлинните загуби през фасадата на сградата до минимум.

За новата сграда ще бъдат ползвани две нискоенергийни вентилационни системи за възстановяване на топлината, които ще доставят чист въздух до всички апартаменти, като същевременно предотвратяват неприятни течения. Системата ще възстанови топлинната енергия от изчерпания остарял въздух и ще я използва повторно за отопление на влизащия чист въздух.

Подробности за интериорния дизайн на небостъргача не са разкрити, въпреки че се очаква 480-те жилищни единици да включват 50 жилища под наем и 328 апартамента.

Плановете за строителство бяха одобрени от градския съвет на Ванкувър на публично изслушване през юни 2020 г.

И на други места във Ванкувър се стоят енергийно ефективни сгради като тази на Morphosis, чийто проект е за 13-етажен офис за Lululemon.

Подобни сгради се строят във всяка голяма европейска държава, Австралия, Китай, Япония, Русия, Канада, САЩ и Южна Америка. Изследователска станция дори е построена по стандарта на Passivhaus в Антарктида.

Небостъргач във формата на цвете ще се издигне на един от най-скъпите парцели, продавани някога

Небостъргач във формата на цвете ще се издигне на един от най-скъпите парцели, продавани някога

Той ще е висок около 200 метра и ще има 36 етажа