През 2022 година цените на жилищата ще запазят темпа си на растеж от миналата година. Ръстът вероятно ще бъде до 10%, а броят на сделките ще бъде сходен на миналогодишния. Това прогнозира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в интервю, дадено пред БТА.

Ръстът на цените на на строителните материали със средно 30 на сто ще се отрази на цените на жилищата ново строителство и затова е възможно цените в някои райони на страната, за отделни жилищни проекти, да достигнат 20% през тази година. Това обаче ще бъде по-скоро изключение.

Според експерта ще продължи и ръстът в жилищното кредитиране. Нагласите за това идват от присъединяването на България към еврозоната и евентуалното подобряване на икономиката на България и на доходите на населението.

Политиката по ипотечното кредитиране ще запаси добрите условия по заемите, а нулевите или дори отрицателни лихви по депозитите ще се запазят.

Сделките с имоти в София пораснаха с 20%

Сделките с имоти в София пораснаха с 20%

Отчита се леко забавяне спрямо предходното тримесечие, но на годишна база ръстът е ясно изразен

Според данни на Агенция по вписванията сделките с имоти са 172 000 или с 31% на сто повече спрямо 2020 г., заявява Добромир Ганев. Тъй като повечето купувачи са семейства, то около 350 000 българи са си купили имот през миналата година. Около 82 на сто от населението живее в жилище, което е обитавано от собственик, показват данни на Евростат. Като цяло тенденцията през последните години е сделките с имоти да се увеличават.

Друг фактор, който ще движи пазара е ръстът на доходите и през 2022 година и добрите прогнози за развитието на макроикономическите показатели на страната.

Купувачите ще предпочитат ново строителство - тенцията, която също ще продължи от миналта година. Но липсата на достатъчно предлагане на нови жилища през 2021 г., заради нарушениете доставки на материали и суровини беше сред основните тенденции, които формираха пазара в този му сегмент. През първата половина на 2021 г. започнатото ново строителство в София отчита ръст от 45-50%, а обемът на сделки за столицата отчита идентичен ръст.

Предпочитания ще има и към старото строителство, включително и панелното - по-скоро от купувачи с по-малко бюджети.

По отношение на ваканционните имоти основните купувачи ще са българи, смята Добромир Ганев. През миналата година интерес имаше към морските, но и към планинските ни курорти. Ако продължи интересът, ще има и ръст в цената.

Част от купувачите са българи, които живеят в чужбина, а други се прибират в родината си. Тенденцията на завръщане ще продължи да оказва влияние върху пазара на недвижими имоти и през 2022 г., върху жилищния сегмент, но и при ваканционните имоти.