Жилищният пазар в южната ни съседка Гърция бързо се връща към предкризисните нива. Според последните данни на централната банка на Гърция цените в района на Атика са отбелязали ръст от 44,6% от второто тримесечие на 2018 г. до същото тримесечие на тази година. Цените в момента са едва 18% по-ниски от най-високата си стойност от 2008 година насам.

Средното увеличение на цените за страната е 31,2%. В Солун цените са нараснали с 32,2% през последните четири години, докато в другите големи градове тази цифра е 18,6%, показват данните, цитирани от в. kathimerini.

От второто тримесечие на 2018 г. до второто тримесечие на тази година цените на новите къщи са се повишили с 34,3% в цялата страна, докато тези на по-старите са се повишили с 29,3%.

Продажните цени на жилищните имоти са се повишиха с 9,4% на национално ниво през второто тримесечие тази година, в сравнение със същия период на миналата, което е малко по-висок ръст от 9,3% през първото тримесечие.

Според централната банка увеличението на цените на жилищата през 2021 г. е 7,5%.

Новите апартаменти са поскъпнали с 10,5% през второто тримесечие на 2022-ра, докато съответното увеличение на цените на по-старите имоти е с 8,7%.

Въз основа на ревизираните данни на централната банка през първото тримесечие цените на новите апартаменти са се увеличили с 10,4%, а имотите на вторичния увеличават цените си с 8,5%. Най-голямо увеличение през второто тримесечие се наблюдава в района на Атика с 10,9%, докато през първото тримесечие увеличението е достигнало 10,5%.

Възходящия марш на цените изглежда още по-сериозен от старта на войната в Украйна. Цените остават на най-високите си нива от началото на финансовата криза досега. Остава да видим дали тенденцията ще продължи, защото пазарът дава противоположни тенденции. От една страна, изглежда се насажда негативизъм сред заинтересованите купувачи в резултат на енергийната криза и несигурността. От друга обаче става ясно, че цикълът на ниските лихви по заемите е приключен