Средната цена за наем в Манхатън достигна 4000 долара през май, което се случва за първи път в историята на жилищния пазар та. Причината е, че все по-голям брой наематели се завръщат на пазара, според доклад на Douglas Elliman.

В сравнение със същия период на миналата година средният наем на жилище в Манхатън е нараснал с 25,2%. Средният наем за тези луксозни квартири се е покачил с 16% годишно до 13 500 на месец. Търсенето на имоти под наем в Манхатън се покачва от миналата година, когато пазарът беше близо до дъното, пише Mansion Global.

Въпреки пандемията някои хора се преместиха в Ню Йорк, казва главният изпълнителен директор на компанията а за оценка на недвижими имоти Miller Samuel и автор на доклада Джонатан Милър. "С покачването на лихвите по ипотеките някои потенциални купувачи отидоха на пазара за наеми през последните няколко месеца, което доведе до повече конкуренция", добави той.

Само за май са подписани 4934 нови договори за наем, което е увеличение от 48%, спрямо година по-рано и третият пореден месец на пазарна експанзия, се казва в доклада.

Отчетен е рязък спад в предлагането, в сравнение с миналата година. Това оказа фактор за повишаването на цените.

"Ограниченото предлагане поддържа голяма конкуренция на пазара на наемите в Ню Йорк", коментира в изявление Гари Малин, главен оперативен директор на Corcoran. "Лятото винаги е най-натовареното време, но тази година е по-различно."

В квартал Midtown East е най-голямото увеличение на цените - средният наем нарасна с 53% годишно до 5 595 долара на месец. Chelsea/Flatiron остава най-скъпият квартал със среден месечен наем от 6 485 долара, което е с 43% повече от преди година

В Бруклин средният наем нарасна с 18,2% на годишна база през май до 3250 долара, докато средната цена на наем в Куинс достигна 2950 долара на месец, с 19,6% повече от преди година, според доклада Douglas Elliman.