Да се определи дали има имотен балон на даден жилищен пазар, понякога е трудно. Въпреки, че знаем какви са общоприетите признаци за наличие на имотен балон, все пак нямаме доказателство за наличие на такъв, докато той не се спука. Но тогава вече е късно.

Прекомерната строителна активност и сериозните нива на кредитиране, наред с много други фактори, могат да сигнализират за наличие на имотен балон.

Картата е съставена по данни Real Estate Bubble Index от UBS и служи като система за ранно предупреждение от имотен балон.

Ranked: The World

Европа е дом на редица градове, в които има голям риск от имотни балони. Франкфурт оглавява класацията тази година. В германския финансов център реалните цени на жилищата се покачват средно с 10% годишно от 2016 г. Това е най-високият процентен ръст сред 25 разгледани в класацията градове, според Visual Capitalist.

Впечатление правят и два канадски града: Торонто и Ванкувър. Близо 30% от покупките на имоти през 2021 г. са били от купувачи, с множество имоти в портфолиото си, което показва, че инвестициите в недвижими сега са доста популярни там. Въпреки усилията за охлаждане на горещите градски пазари, продължава възхода при покачването на цените. През последните три десетилетия цените на жилищата в Канада нараснаха с най-бързите темпове сред тези от Г7.

Хонконг попада на второ място в класацията, а изненадващо или не, Дубай е единственият град в индекса с отрицателен резултат. Цените на жилищата са се понижили през последните шест години. Те са с близо 40% надолу, спрямо нивата от 2014 г.

Нажежените жилищни пазари не са ново явление, въпреки че пандемията от COVID-19 промени динамиката при недвижимите имоти.

Досега поскъпването на жилищата в големите градове беше нещо нормално на фона на процъфтяващото строителството и желанието за емиграция в големите мегаполиси. След като настъпи пандемията обаче и с отварянето на възможностите за дистанционна работа, цените на жилищата около големите градове започнаха да нарастват по-бързо, отколкото в самите градовете. Това беше нещо необичайно досега и се случва за първи път от 90-те години на миналия век.

Това, разбира се, не пречи цените да се покачват почти навсякъде. Всички градове в класацията, с изключение на четири-Милано, Париж, Ню Йорк и Сан Франциско, отчитат положителен ръст на цените на годишна база.

housing bubble index 2021

източник:visualcapitalist.com