В края на XIX век идва началото на края на Османската империя, а нейният последен султан Абдул Хамид II е принуден да абдикира през 1909 година.

Малко преди това събитие обаче един от неговите министри - Мушир Зеки Паша, дава начало на строежа на масивно имение на брега Босфора. И днес всеки, който е ходил в Истанбул и е минавал по моста няма как да не го е виждал. А днес и всеки може да го притежава, стига да може да плати 95 милиона долара.

Впечатляващият имот, разпростиращ се на близо 2500 квадратни метра и проектиран от известния френски архитект Алекандър Валори е обявен за продан.

Истинският малък дворец на Истанбул е бил дом някога на най-малката дъщеря на султана и нейния съпруг. През 1922 година обаче тя и нейното семейство са прогонени и бягат във Франция.

Снимка 344547

Източник: leadingre.com

Към днешна дата имението си търси нов собственик, като то се продава от турската Ayikcan Real Estate, член на Leading Real Estate Companies of the World, за 95 милиона долара, съобщава Bloomberg.

Срещу тази сума кандидатите ще получат къща с 23 спални, четири дневни и осем бани. Нещо повече - интериорът е наистина интересен, като към него са включени столове, били някога собственост на френския крал Луи XIV, както и полилеи от стъкло от Мурано.

Снимка 344546

Източник: leadingre.com