В момента инвеститорите в САЩ изливат рекордни средства в мобилни жилища и каравани за живеене. Причината е по-голямата стабилност и доходност, която предоставят те, предаде Bloomberg. На фона на пандемия и инфлация, традиционните имоти в Америка стават все по-недостъпни.

Jones Lang LaSalle прогнозира инвестиции от 5,4 милиарда щатски долара в паркове за мобилни жилища през третото тримесечие - рекорд за последните четири тримесечия.

САЩ се нуждаят от близо 7 милиона жилища, Байдън планира изграждане на едва 1 милион

САЩ се нуждаят от близо 7 милиона жилища, Байдън планира изграждане на едва 1 милион

Планът включва 150 милиарда долара инвестиции

Оценките за парковете достигнаха рекорд през второто тримесечие с 46 970 долара за парцел, върху който се поставя мобилното жилище, посочва компанията в свой доклад. Заетостта им също се е изкачила до нов рекорд - 95,4%, а наемите се вдигнаха още през пандемията до рекордните 800 долара на месец.

Мобилните жилища се превръщат във все по-популярна опция, тъй като разходите за по-традиционните типове имоти се увеличават. Очаква се силното търсене да продължи в дългосрочен план, тъй като делът на американците над 65 години расте, посочва JLL. Мобилните жилища печелят популярност и заради удобствата, които парковете започват да предлагат - например басейни и фитнеси.

Макар че частният капитал представлява 72% от инвестициите в мобилни жилища тази година, институционалните инвеститори все повече навлизат в сектора. Те формират 22% от общия обем, което е най-високият процент в историята.

САЩ се превърнаха в строителна площадка за жилища

САЩ се превърнаха в строителна площадка за жилища

Темпът на продажбите се увеличава със 7% през септември на месечна база