И това лято руски граждани активно разпродават ваканционните си жилища у нас, коментираха за Money.bg туроператори. Сделките с имоти, предимно по планинските и морски курорти в България от страна на руснаци започна още през първата половина на 2023 година. За този период от време е отчетен и отлив на руски инвестиции в недвижими имоти в размер на €7,3 милиона, показват актуалните данни на БНБ.

През 2022 година сумата е била доста по-голяма - за първото полугодие е отчетено изтегляне на капитали в недвижими имоти от руски граждани в размер на €14 милиона. 

"Голямата разпродажба на притежавани от руснаци ваканционни имоти както в курроти като Банско и Боровец, така и по морето, върви с пълна сила. Това обаче към момента не намалява цените им. напротив, за година поскъпването на ваканционни жилища по Южното Черноморие е с над 20%", завиха за Money.bg от ЕРА Недвижими имоти.

Най-много имоти, собственост на руснаци, се намират  курортите и градовете Свети Влас, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Банско и Боровец.

Ахтопол гони София по цени на имотите

Малкото черноморско градче, което гони София по цени на имотите

Цената на квадрат според реални обяви е близо 1700 евро

Средни цени на ваканционните жилища в България:

  • Слънчев бряг - 1000 евро за квадратен метър
  • Несебър - 900 евро за квадратен метър
  • Ахтопол - 800 евро за квадратен метър
  • Свети Влас - 750 евро за квадратен метър
  • Поморие - 750 евро за квадратен метър
  • Банско -900 евро на квадратен метър
  • Боровец - 850 евро на квадратен метър
Снимка 618204

Източник: iStock by Getty Images

Тенденцията на освобождаване от имотите, които руснаци придобиха у нас по време на голямата вълна преди 10-15 години, започна доста преди войната в Украйна, още в периода 2017-2018 година. Тогава руската рубла се срина и за руските граждани стана по-неизгодно да почиват в България. По това време руските банки вдигнаха лихвите по заемите, с които бяха купени голяма част от жилищата по българското Черноморие и много собственици изпаднаха в затруднение да ги изплащат.

"Пандемията, войната в Украйна и западните санкции срещу Русия засилиха още продажбите на ваканционни имоти на руски граждани и тази тенденция продължава и към днешна дата", обясняват от ЕРА Недвижими имоти.

Санкциите срещу Русия

Заради санкциите руснаците, които притежават апартаменти у нас са все по-силно затруднени да ги посещават. Директни полети от Русия до България няма и руските граждани пристигат у нас най-вече чрез Турция, с което транспортните им разходи се удвояват. Визите също са бариера, така че основно руснаците, които не продават имотите си са тези, които живеят и развиват бизнес в България.

На този фон основните купувачи на ваканционни имоти са българите. Част от тях закупуват жилище в планински курорт или на морето с цел инвестиция - около половината. Останалите купуват за себе си, коментират брокерите на недвижими имоти.

Цените, които (отчасти) гонят софийските

Припомняме, че през месец юли Money.bg потърси актуални обяви за продажба на апартаменти в Ахтопол. Ето какво открихме: Според обява в сайта imot.bg двустаен апартамент с квадратура 64 кв.м. се предлага на цена от 115 000 евро, което означава близо 1800 евро на квадрат.

Според източници на редакцията апартамент с подобна квадратура е струвал 50 000 евро през 2021 година.

Друга обява предлага също двустаен апартамент от 59 кв.м. на цена от 97 251 евро или близо 1650 евро на квадрат.

Предлагането на ваканционни имоти това лято на много места надхвърля търсенето, което може би ще доведе до логичен спад на цените догодина, предполагат собственици на жилища по българското Черноморие. Предстои да разберем дали са прави.

Експерт: Българите свръхконцентрират богатството си в недвижимите имоти

Експерт: Българите свръхконцентрират богатството си в недвижимите имоти

Споменът за пирамидите от 90-те или народопсихологията стои зад това?