При засилен интерес премина бизнес дискусията на Imoti.net, която се проведе днес, 10 юни, в Парк Хотел Кайлъка в Плевен. Близо 20 водещи агенции за недвижими имоти от областния град присъстваха на работната среща на тема "За по-добра среда на живот в Плевен".

Това, че повечето българи живеят в малки и пренаселени жилища, е основен фактор в желанието им да придобиват собствен имот и това ще продължи да поддържа активен пазара на имоти. Това мнение изрази гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на ЕРА България, който запозна присъстващите с преобладаващите тенденции за развитието на имотния пазар у нас през тази година. Той посочи, че средното жилище в България е с 18 кв.м. по-малко в сравнение със средния размер на жилище на гражданин в ЕС. Д-р Владимиров посочи още, че само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% наемат жилище. Според него основната причина е липсата на жилища корпоративна собственост, които да се отдават под наем.

Инвестиционният пазар на жилища под наем в Централна и Източна Европа набира скорост

Инвестиционният пазар на жилища под наем в Централна и Източна Европа набира скорост

Интересът на инвеститорите е насочен предимно към Чехия и Полша

Ангел Иванов от агенцията за недвижими имоти "Андромеда" направи анализ на пазара на имоти в Плевен. Според данните, които той изнесе, през първото тримесечие на 2022 година сделките за продажби на имоти са с 10% повече, спрямо сделките, направени през първото тримесечие на изминалата година. Търсенето превъзхожда предлагането и цените на имотите отбелязват ръст, в който жилищните имоти старо строителство в центъра на града се продават на цени от 800 до 1250 евро на кв.м., докато сделките за ново строителство "на зелено" са на цени от 750 до 940 евро на кв.м.

Той отбеляза, че жилищата ново строителство в кварталите на Плевен са на цени от 750 - 800 евро на кв.м., като предпочитаните райони в града са ж.к. Дружба и ж.к. Сторгозия, където цените за старо строителство са в доста широк диапазон - от 400 до 720 евро на кв.м.

Да живееш под наем срещу $2,5 милиона годишно: Най-скъпият имотен пазар с нов рекорд

Да живееш под наем срещу $2,5 милиона годишно: Най-скъпият имотен пазар с нов рекорд

В началото на годината пък в Хонконг беше продаден имот срещу близо 460 хонконгски долара

Според експертите интересът към селски имоти е предимно за подходящи парцели за изграждане на фотоволтаици, но не отсъстват и купувачи от страната на къщи за втори дом в околностите до 20 км. разстояние от Плевен.

30% от закупуваните с кредит жилища

са с три или повече спални

Рекорден брой празни апартаменти под наем в Манхатън

Рекорден брой празни апартаменти под наем в Манхатън

Кризата с недвижимите имоти в най-известния квартал на Ню Йорк може да продължи по-дълго от очакването

Това разкри Даниела Иванова от Пощенска банка, която представи статистика за жилищното кредитиране в града. Тя сподели, че усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на 2022 г. бележат ръст от 26% спрямо същия период на 2021 година. В размера на отпусканите жилищни кредити също има ръст с 19%. Тя изрази мнението, че фактът, че средно 64% от размера на пазарната стойност на имота се финансира с кредит, показва, че купувачите в Плевен имат добро самоучастие.