През първата половина на 2018 година сделките за инвестиционни имоти в България са надхвърлили размер от 350 милиона евро или над 680 милиона лева. Само пет от споразуменията обаче формират повече от 80% от целия обем. Това показва докладът на Colliers International за първите шест месеца на годината.

От тази сума сделките на чуждестранни инвеститори са за 245 милиона евро, а тези на български купувачи са в размер на 106 милиона лева.

"Делът на международните купувачи продължава да надвишава този на българските, като водещи за притока на капитал в България са южноафрикански и полски инвеститори", се посочва в документа.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

Припомняме, че през миналата година бяха обявени няколко големи сделки с фонд от Южна Африка. Става въпрос за NEPI, който купи столичните "Парадайз Център" и "Сердика Център", както и още два мола в Бургас и Пловдив.

През април тази година пък стана ясно, че полската GTC ще бъде новия собственик на Mall of Sofia в сделка за 90 милиона евро.

"Докладът на показа, че инвеститорите са променили фокуса си от търговски към офисни площи. Общият дял на сделките с офиси през периода е 65%, като търговските, въпреки че отстъпват от челната позиция, продължават да привличат интерес и остават на втора позиция с 23%", се казва в документа.

До два месеца излиза решението за най-голямата имотна сделка в България досега

До два месеца излиза решението за най-голямата имотна сделка в България досега

Инвестиционният фонд NEPI купува "Сердика център" и още активи у нас

Инвестиционните обеми са разпределени между София (95%), Бургас (4%) и Плевен (1%).

Експертите очакват през следващата половин година пазарът да остане стабилен, като превес отново да имат сделките за офис и търговски площи.

"Въпреки, че обемът от транзакции вероятно няма да надмине този от края на 2017 г., реализираните сделки са знак за наличие на ликвидност, което би могло да доведе до навлизане на нови инвеститори", се допълва в анализа.

Mall of Sofia има нов собственик срещу €90 милиона

Mall of Sofia има нов собственик срещу €90 милиона

Купувачът притежаваше и два търговски центъра в Стара Загора и Варна, а сега строи офис сгради в столицата