Месеци наред цените на жилищата в Швеция продължаваха спада си, след като промените на лихвените проценти от централната банка продължаваха да оказват натиск върху собствениците на жилища с по-високите разходи за заеми.

Имотният пазар на Швеция беше е сред най-затъващите в света на фона на растящата инфлация и скока на лихвените проценти.

Изглежда обаче вече има признаци на възстановяване. Цените на жилищата се повишиха през май, след като централната банка на страната започна да отменя кампанията за затягане на лихвите, а потребителите станаха по-оптимистични за икономиката, предава Bloomberg.

Жилищното строителство в Швеция се срина с 68% от 2021-а досега

Жилищното строителство на един от най-затъналите европейски пазари се срина с 68% от 2021-а досега

Има започнати едва 19 000 жилища към края на 2023 г.

Цените на апартаментите се повишиха с 1,6%, a средната цена на еднофамилните къщи се увеличи с 1,2%, според данни, публикувани в сряда от Svensk Maklarstatistik, собственост на Асоциацията на шведските агенти за недвижими имоти. Данните показват, че стойността и на двете категории се е увеличила за пет поредни месеца.

Няколко показатели донесоха оптимизъм относно икономическите перспективи на Швеция. През май потребителското доверие се повиши, а производствената активност достигна най-високото си ниво от две години насам. Третата по големина банка в страната повиши прогнозата си за растеж през тази година.

Пазарът на имоти в Швеция затъва все повече

Европейската страна, чийто пазар на имоти затъва все повече

Цените на жилищата са се понижили с 13% от най-големия си пик досега

За жилищния пазар, който се срина с нарастването на лихвените проценти, по-ниските разходи по заеми би трябвало да имат сравнително бързо въздействие. Повечето ипотечни кредити в страната имат фиксирани лихви за три месеца.

Според Оскар Охолм, който е главен изпълнителен директор на асоциацията на агентите по недвижими имоти, предлагането на жилища за продажба остава необичайно голямо, а броят на сделките нараства.

"Купувачите и продавачите могат да намерят общ език и да сключат сделки, което означава, че се приближаваме към по-нормален пазар", коментира той.