Строителството на нови жилища в един от най-затъналите жилищни пазари в Европа - Швеция е спаднало с 68% от пика през август 2021 г. Спад от 4,7% се отбелязва, спрямо декември. Това показва данни на местната компания Byggfakta Group. Резултатите от предходните месеци също не са обнадеждаващи, след като се отчита информация за анулирани проекти.

Това идва на фона на спад на цените на жилищата в края на миналата година,, въпреки че имаше признаци на стабилизация на пазара през 2023 г.

Разходите за ипотеките скочиха наред с цените на потребителските стоки, които нарастват по-бързо от заплатите. Индикаторът на Byggfakta, който се базира на данни от строителни предприемачи и предоставя, в момента сигнализира годишен темп от около 19 000 започнати жилища за края на 2023 г. и първото тримесечие на тази година. Това ще изостри още недостига, защото Националният съвет по жилищното строителство на Швеция изчислява, че е необходимо годишно строителство на над 67 000 жилища, за да се отговори на търсенето, пише Bloomberg.

Строителните предприемачи бяха принудени да намалят цените на жилища и нато фон фалитите се увеличиха доста бързо - исторически високите нива на активност в други части на строителния сектор все още оказват подкрепа на индустрията.

Наскоро централната банка на страната Riksbank заяви, че шведските компании за недвижими имоти са в затруднено положение и трябва да продължат да намаляват дълговете си, за да избегнат неизпълнение на задълженията в своя доклад за финансовата стабилност.

Предупреждението от централната банка идва в момент, когато шведският пазар на търговски недвижими имоти се превръща в повод за голямо безпокойство относно способността на индустрията да се справи с нарастващите разходи за заеми, след като кредитните рейтинги на някои компании се влошиха.