Централната банка на Швеция предупреди, че действията й за ограничаване на инфлацията вероятно ще доведат до по-дълбока криза на жилищния пазар в страната, който вече е в разгара на един от най-лошите спадове в световен мащаб.

По прогноза на Riksbank цените на жилищата "ще продължат да падат през следващата година". Това коментират служители, след като новият гуверньор Ерик Тедийн встъпи в длъжност, като повиши лихвите и обяви продажба на облигации. "Има риск цените на жилищата да паднат повече, отколкото се предполага сега", заявяват те.

"Това може да доведе както до повишен интерес при жилищните инвестиции, по-голямо потребление, а оттам и по-висока инфлация", коментираха от Riksbank.

Общия спад от пика до най-ниското ниво би бил "най-много около 20%", което би върнало цените до нивата отпреди пандемията, пише Bloomberg.

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

Цените на жилищата в Швеция се повишиха доста през последното десетилетие

Цените на жилищата през последните години са се повишили със средно до 30%, в сравнение с нивото преди пандемията от януари 2020 г., според Nordea Bank. Сега цените падат драстично. "Към ноември виждаме цените на жилищата в Швеция да паднат с 13% от пика през февруари. Това е най-големият спад на жилищния пазар от икономическата криза през 90-те години", коментира Густав Хелгесон, анализатор в Nordea.

Потъващият пазар на жилища в Швеция  е предупреждение за света

Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предупреждение за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, но цените не падат навсякъде

Шведският жилищен пазар се превърна в емблематичен пример за понижаване на цените на имотите не само Европа. Централните банки по света продължават да повишават лихвите, за да укротят инфлацията. Ситуацията е особено сериозна в скандинавската страна, като цените сега са спаднали с около 16% от пика преди почти година.