Цените на имотите в Швеция ще отчетат сериозен спад, след като бившият управител на централната банка на страната предупреждава за високи нива на дълг на домакинствата. Цените на жилищата в Швеция се повишиха доста през последното десетилетие, което се случи заради изключително ниски лихвени проценти в система, в която около половината от ипотеките на хората се финансират с променливи лихви, а голяма част от останалите са с краткосрочни фиксирани лихви, пише CNBC.

Цените на имотите падат. И този спад не е изненадващ, според Стефан Ингвес, който оглавяваше шведската Riksbank от 2006 до 2022 г.

"Нивото на дълга в сектора на домакинствата е много високо и ще има ден за разплата и в крайна сметка лихвите ще се повишат", казва Ингвес "Squawk Box Europe".

По време на пандемията цените на жилищата в цяла Европа продължиха да растат и Швеция не беше изключение. Търсенето на имоти сериозно се повиши, защото работата от вкъщи подтикнаха хората да купуват по-големи жилища.

Цените на жилищата са се повишили с средно до 30% в сравнение с нивото преди пандемията от януари 2020 г., според Nordea Bank. Сега цените падат драстично. "Към ноември виждаме цените на жилищата в Швеция да паднат с 13% от пика през февруари. Това е най-големият спад на жилищния пазар, откакто от икономическата криза през 90-те години", коментира Густав Хелгесон, анализатор в Nordea.

Цените на жилищата в Швеция търсят ново дъно

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се засилват към ново дъно

Бързият спад в Швеция е само един пример как жилищните пазари в света търпят промяна с покачването на потребителските цени

Цените на жилищата паднаха с 15% между март и ноември миналата година, според компанията за финансови услуги Valueguard.

През 2022 г. централната банка на Швеция предприе агресивно повишаване на лихвените проценти, което даде отражение на пазара на имоти.

През февруари Riksbank обяви, че основният й лихвен процент ще остане непроменен и прогнозира евентуално увеличение за втората половина на 2024 г. Но в следващото изявление за паричната политика на банката само три месеца по-късно, лихвеният процент беше повишен до 0,25%.

Това изненада много домакинства, които се опитват да се приспособят към този цикъл и да предвидят тези много бързи и драматични повишения на лихвите от Riksbank, според експерти.

През февруари се очаква увеличение на основния лихвен процент, като се спекулира, че бенчмаркът ще достигне 3%, което кара икономистите да прогнозират допълнителен спад в цените на имотите. Nordea Bank изчислява спад от 20% на цените на жилищата от пика до дъното.

Handelsbanken също очаква спад в цените. "Прогнозираме цените на жилищата ще се стабилизират едва когато лихвите по ипотечните кредити достигнат своя връх през пролетта", смятат Кристина Найман, ръководител на икономическите изследвания и главен икономист, и Хелена Борневал, старши икономист в Handelsbanken.