Българската православна църква планира да строи хотели по морето. По непотвърдена информация идеята била на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Светия Синод вече я подкрепил.

Първото курортно селище ще е в балчишкото село Рогачево, което е на 2 км от морето и в непосредствена близост до курорта Албена. Църквата е купила 2 парцела с обща площ 121 дка.

Земите там обаче все още се водят като земеделски, а преди време тези парцели бяха реституирани с обещанието на църквата там да се съгради храм.

Със събрание в Рогачево бе създадено настоятелство за бъдещия храм. Твърде възможно е скоро да избухне скандал между жителите на селото и православната църква, заради намерението вместо храм, да бъде построен хотел. 

От селото вече има сигнали, че е оказван натиск от страна на църковни представители, въпросните 120 дка да се продадат на определена фирма, избрана да строи хотела. От Рогачево се заканвант да окажат отпор и да не позволят осветената за църква земя, да се превърне в курортен комплекс.