През първата половина на 2021 г. в Сингапур са реализирани сделки с недвижими имоти на стойност от близо 24 милиарда долара. Както почти навсякъде по света, така и в Сингапур цените на жилищата са скочили с рекордните 4,1%. Реализираните продажби за първото полугодие са два пъти повече от регистрираните продажби на най-големия пазар на недвижими имоти в САЩ Манхатън, пиши Business Insider.

По време на пандемията много богати чуждестранни граждани са се преместили в Сингапур, който се слави с ниски данъчни ставки. Милиардери като инвеститора Рей Далио и Сергей Брин също отвориха офиси в Сингапур през последната година.

Сингапур ще строи еко град с 42 000 жилища

Сингапур ще строи еко град с 42 000 жилища

Всички жители на града ще имат приложение, което им позволява да следят въздействието, което оказват на околоната среда

Някои от най-скъпите сделки с недвижими имоти обаче, са сключени от заможните местни жители. През март съпругата на изпълнителен директор на технологична компания е купила имение за 96 милиона долара. Миналия месец изпълнителният директор на Grab Антъни Тан е купил имот за над 29 милиона долара, а главният изпълнителен директор на TikTok е в преговори за сделка за покупка на жилище на стойност 64 милиона долара в района на шикозния Queen Astrid Park.

Междувременно в Ню Йорк цените на жилищата са спаднали през 2020 г. До януари 2021 г. цените на жилищата в Манхатън са с 6,2% по-ниски от предходната година, а цените в Бруклин са паднали с 5,4% , според доклад на Street Easy. Средният наем пада до десетгодишно дъно.

Двата града реагират коренно различно на пандемията. Ню Йорк е с население от повече от осем милиона и е регистрирал близо 2,2 милиона инфекции с COVID-19 и 53 750 смъртни случая, показват данни от университета Джон Хопкинс. Сингапур има население от около 5,7 милиона души и е регистрирал 65 836 случая и 42 смъртни случая.