Цените на жилищния пазар в Швеция се сриват с най-бързия си темп от 2013 г., което поражда опасения, че прогнозите за потенциален спад в цените на жилищните имоти може да са подценени.

През месец цените на жилищата са намалели с цели 19% от пика. Цените на апартаментите са паднали с цели 13%, според данни на банката SBAB, чийто индикатор се основава на данни за транзакции от сайта за обяви за недвижими имоти Booli.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

Миналата година цените на жилищата в Швеция нараснаха рязко до най-високите си нива в историята, поради факта, че все повече хора се възползваха от безпрецедентните стимули на централната банка.

Държавният кредитор прогнозира спад от около 20% от максимума, достигнат през март или малко повече от Nordea и Riksbank. Спадът се дължи на рекордно високата инфлация и увеличаващите се разходи по заемите - нещо, което вече е наблюдавано по света, след като цените на жилищата скочиха по време на пандемията.

В дългосрочен период в Швеция задлъжнялостта рязко е нараснала, тъй като много домакинства имат променливи лихви по ипотеките, а действията на централната банка за ограничаване на инфлацията оказват бързо въздействие върху покупателната способност.

Цените на жилищата са спаднали с 4% през октомври, спрямо септември, или 2,3% според сезонно изгладените условия според SBAB. През през септември спадът беше 2,6%.

Числата показват спад в цялата страна, като най-голям спад е регистриран при къщите във втория по големина град в Швеция Гьотеборг - срив с 19% от стойността си след пика.

"Едно възможно обяснение е, че високата инфлация и особено увеличението на цените на електроенергията удрят по-силно пазара на еднофамилни къщи", коментира главният икономист на SBAB Робърт Бойе.