Никой не живее в над 50 милиона апартаменти и къщи в Китай. И това е най-големият брой на празните жилища в света, показват предварителните резултати от национално изследване China Household Finance Survey, продевено от Югозападният университет по финанси и икономика в град Чънду.

В изследването са включени само изоставените след покупка апартаменти и в бройката не влизат тези, които сега се строят в страната, но все още не са продадени.

Според данните цели 22% от апартаментите в страната не се изпълзват, а професър Ган Ли твърди, че това е най-високият такъв процент в света. По неговите думи до голяма степен този факт се дължи на спекулациите на имотния пазар в Китай.

Покупките на жилища с инвестиционна цел в страната изкривяват търсенето и упражняват натиск върху цените от години.

В същото време анализатори се опасяват, че при проблеми на имотния пазар в азиатската държава, бързите сделки за неизползваемите в момента жилища биха предизвикали редица икономически и социални проблеми.

Засега цените се задържат стабилни най-вече заради практиката в Китай държавата да изкупува голяма част от неизползваемите имоти. Скептиците обаче смятат, че имотният пазар в страната е близо до изпадането в криза.

Според данни на платформата за статистически изследвания Statista още три азиатски държави, като две от тях са китайски територии, страдат от подобен проблем. 14,2% от жилищата в Тайван са празни, както и 3,7% от тези в Хонконг. Това се отнася и за 13,5 на сто от тези в Япония.

Infographic: More than 50 million empty apartments in China | Statista You will find more infographics at Statista