Общата стойност на продадените жилища в Обединеното кралство се очаква да достигне 461 млрд. паунда тази година, което ще е скок от 46% спрямо 2020 г. Това идва на фона на настоящия бум на пазара на жилища в страната. Според експерти е вероятно тези тенденции да продължат,пише The Guardian.

Голям натиск върху цените оказа търсенето на семейни къщи в далечни от Лондон райони. Интересът на купувачите продължава да бъде най-силен точно в този сегмент.

За сметка на това обаче средните цени в Лондон падат ( с 2,5% на годишна база), Кенсингтън и Челси ( с 1,7%), Уестминстър (с 2,2%) и Хамерсмит и Фулъм (-1,4%).

Според на уебсайта за имоти Zoopla жилищният пазар през 2021 г. е бил най-натоварен за последните 14 години.

По данни на Службата за национална статистика, обявени миналата седмица, средните цени на жилищата в Обединеното кралство през март са се увеличили с 10,2% на годишна база- най-високият годишен темп на растеж от август 2007 г., преди да удари финансовата криза.

По-силният растеж идва от фактори като правителствени гаранции за ипотеки и жаждата се купуват по-просторни имоти, с големи дворове и място за офис в дома на фона на пандемията.

Според прогнозите на Zoopla продажбите на жилища ще нараснат с 45% спрямо 2020 година. Ако това се случи, ще отбележи най-високото ниво на активност от 2007 г.