Цените на жилищата в САЩ нарастват значително, след като пазарът беше стимулиран от ниските лихви по ипотечните кредити. Най-голям скок е в градове като Финикс, Сан Диего и Сиатъл, пише Bloomberg.

Според индексът S&P CoreLogic Case-Shiller цените на имотите през декември са се покачили с 10,1%, спрямо година по-рано, надминавайки прогнозата на икономисти от 9,9%. Това дойде на фона на покачването на цените с 9,2% през ноември и е най-големият скок от 2014 г. насам. Ниските лихви по ипотечните кредити стимулират ръста на жилищния пазар. Освен това и оскъдното предлагане допринася за повишаването им.

Декември е четвъртият пореден месец, в който цените нарастват с най-бързия си темп от 2014 г. насам. Покачването им започва през юли и продължава през последните месеци на 2020 г. Много американци се възползват от ниските лихви по ипотечните кредити, за да купят жилище в предградията.

Според глобалния ръководител на инвестиционната стратегия в S&P Dow Jones Indices Крейг Лазара COVID- 19 насърчава клиентите им да се местят от градски апартаменти в къщи в околностите.

Един от рекордьорите в покачването на цените е Финикс, който води за 19-и пореден месец с ръст от над 14%. В западните щати ръстът е 10%.