Цените на жилищния пазар в САЩ не спират да растат като те са скочили с още 18% на годишна база през месец юли. Това показват последните данни на глобалната компания CoreLogic, цитирани от Bloomberg. Това е най-големият 12-месечен ръст от началото на воденето на статистика преди 45 години.

"Ръстът на цените на имотите продължава да ескалира най-вече заради представителите на т. нар. поколение Y (родените между 1980-а и 2000-та година), защото те са в най-активните им години за закупуване на жилище", коментира Франк Мартел - президент и главен изпълнителен директор на CoreLogic.

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Това е част от плана на Белия дом по повод жилищната криза в страната

Същевременно в момента в САЩ лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски. Това е породено от сериозната липса на предлагане, на фона на поскъпващите главоломно цени. Според експертите този проблем ще е наличен през идните 5 дори 10 години. Колкото до цените, според анализаторите на пазара, екстремният темп на растеж ще се забави значително.

До юли 2022-а година се очаква покачването на цените на жилищата да се забави до темп от 2,7% на годишна база. И това е съвсем в реда на нещата, защото скокът на цените надхвърля значително увеличаването на доходите на американските домакинства. Тоест, стойността на повечето жилища просто не е пазарна.

Белия дом готви мерки за достъпни жилища в САЩ

Белия дом готви мерки за достъпни жилища в САЩ

За година жилищните имоти в най-голямата икономика поскъпнаха с 18%