Цените за покупка и наем на недвижими имоти в Турция може да се покачат доста повече в близко бъдеще, след опустошителните земетресения в Югоизточната част на страната. Това пише вестник Dunia, позовавайки се на мненията на експерти по недвижими имоти.

Според тях, с този проблем първо ще се сблъскат големи градове като Истанбул, Измир и столицата Анкара. Основните фактори за покачването на цените са масовото преместване на жителите на страната от засегнатите от земетресения райони, както и липсата на какъвто и да било контрол от страна на властите на пазара на недвижими имоти.

Като една от стъпките за облекчаване на този проблем, експертите посочват ​​контрол от държавата на повишаването на наемите, така че от наемателите да не се искат "немислими суми" за наем на апартамент или къща. Предлага се и създаването на национална карта за средните цени на наемите за всяка от 81-те провинции на Турция.

Впрочем, турците и без това са изправени пред сериозни увеличения на цените на наемите и имотите през последните години, основно поради високата инфлация и притока на имигранти след началото на конфликта в Украйна.

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Колко струва на Турция опустошителното земетресение

Най-големи финансово са загубите на жилищен фонд