Турция беше разтърсена от опустошително земетресение на 6 февруари, последвано от 1891 вторични труса през следващите дни, някои от които също силни. Това показват данните на Управленвието за превенция и отстраняване на щетите при извънредни ситуации (бедствия) към правителството на Турция. А вчера Управлението при извънредни ситуации съобщи, че броят на жертвите на земетресението в Турция е нараснал до 29 605 човека.

Земетресенията в Турция са нанесли щети на икономиката на страната, изчисляващи се по първоначални данни на около 84 милиарда долара, което е около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на оценки на Конфедерацията на предприемачите и представителите на бизнес средите на републиката.

Според данните на бизнеса, от посочената цифра за общите щети от земетресенията, щетите на жилищни сгради в Турция възлизат на 70,8 млрд. долара. Последствията от земетресенията ще доведат и до намаляване на приходите в бюджета на страната с 10,4 млрд. долара, а загубите на работна сила ще струват на турската икономика още 2,9 млрд. долара.

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите

Припомняме, че на 8 февруари турското издание на NTV съобщи, че турската фондова борса спира търговията до вечерта на 14 февруари за първи път от 24 години. Причината е да избегне паническото разпродаване на акции на турски компании след опустошителните земетресения.

Като добавка към сегашната тежка ситуация се наслагва и фактът, че пpeз пocлeднитe гoдини инвecтитopи мacoвo изтeглят инвестициите си oт Typция, ĸaтo cъщeвpeмeннo c тoвa cилнaта poля нa страната на cвeтoвнaтa cцeнa ĸaтo цялo изглeждa е под въпрос.

В материала на Bloomberg се отбелязва, че оценките на бизнес организацията за загубите от опустошителните земетресения, са (малко) по-високи от тези на някои други икономисти. А има и експерти, които са на мнение, че все още е рано да се пресмятат окончателните последици от бедствието.

Разрушителните земетресения в Турция идват в критичен момент за бъдещето на страната

Разрушителните земетресения в Турция идват в критичен момент за бъдещето на страната

Икономиката на южната ни съседка е в риск