С интервал от 9 часа и с магнитуд 7,8 и 7,5 по скалата на Рихтер, земетресенията, които разтърсиха Турция и Сирия са най-силните в региона от близо век насам. Към момента на писане на тази статия броят на жертвите от е над 12 000, като все още има много изчезнали и тежко ранени.

Световната здравна организация определи броя на засегнатите от бедствието на 23 милиона души. Най-малко 6000 сгради се срутиха.

Всичко това поставя икономиката на страната, която и преди трагедията не беше в цветущо състояние, под сериозна заплаха. Земетресението идва в критичен момент за бъдещето на Турция, пише CNBC.

Снимка 605506

Източник: news.bg

Колкото до Сирия, опустошена от 12 години война и тероризъм, е още по-малко подготвена да се справи с такава криза. Инфраструктурата й е силно изтощена и страната остава под санкциите на Запада. Хиляди от хората в засегнатите райони вече са бежанци...

Година от решаващо значение

Тъй като прахът от катастрофата все още се утаява, регионалните анализатори се фокусират върху дългосрочния вълнообразен ефект, който земетресенията могат да имат върху Турция - страна, чието 85-милионно население вече е затънало в икономически проблеми и чиято армия, икономика и политиката имат голямо влияние далеч отвъд нейните граници.

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Трагедията в Турция повдигна въпроса: "Безопасни ли са сградите, в които живеем?"

Тази година ще послужи като критична повратна точка за Турция, тъй като наближава президентските избори на 14 май. Резултатът от тези избори, независимо дали настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт или не, има огромни последици за населението, икономиката и валутата на Турция. За нейната демокрация също.

Отговорът на Ердоган на бедствието, както и понасянето на отговорност за това защо толкова много сгради не са били проектирани така, че да могат да издържат на подобни трусове, сега ще играят важна роля в неговото политическо бъдеще.

"Ако спасителните действия се провалят и хората се разочароват, ще има обратна реакция", коментира Майк Харис - основател на Cribstone Strategic Macro, пред CNBC.

Снимка 605691

Източник: EPA/БГНЕС

"И другият проблем, разбира се, са сградите, кои от тях и защо са се срутили. Доколко те са построени съгласно новите световни наредби и защо властите не са наложили регулации. Това може да бъде сериозен удар за Ердоган. Така че, турският президент може и да загуби контрол над случващото се."

Ердоган призова за предсрочни избори през май

Изборите идват на фона на националната криза, свързана с разходите за живот, с инфлация от над 57% и спад от над 80% само между август и ноември. Много анализатори казват, че този ход разкрива спешните планове на Ердоган да си осигури още един мандат на власт, преди противоречивите му икономически политики да имат обратен ефект.

Харис казва, че президентът е създал "тази странна ситуация, при която инфлацията е 80%, но той трябва да поддържа валутата стабилна поне до изборите". Чрез много спорни политики Ердоган "намери един много креативен начин, доста скъп начин, за дедоларизиране на икономиката", подчертава експертът, давайки примери като разрешението турците да държат банковите си депозити при 13% лихвен процент, с обещанието загубите им да бъдат покрити, ако валутата падне още повече.

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите

Харис смело прогнозира: "Всъщност турската лира трябва да се срине, ако той спечели, защото президентът е създал този изкуствен сценарий, който не може да бъде поддържан за дълъг период от време."

Популистките ходове като увеличаване на заплатите и намаляване на възрастта за пенсиониране може вече да са невъзможни, тъй като ще трябва да се насочат повече публични средства към възстановяването на цели градове.

Икономическо безпокойство

Икономическият упадък на Турция се подхранва от комбинация от високи глобални цени на енергията, пандемията, причинена от Covid-19 и войната в Украйна, както и от предимно икономическите политики, ръководени от Реджеп Ердоган, които потиснаха лихвените процент,и въпреки растящата инфлация. Така изпратиха турската лира до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Валутните резерви на Турция намаляха рязко през последните години, а дефицитът по текущата сметка на Анкара нарасна. Лирата изгуби близо 30% от стойността си спрямо долара през последната година, което сериозно навреди на покупателната способност на турците. Навреди на популярността и на Ердоган.

Бизнес под натиск: търговците на дребно замразяват цените в Турция

Бизнес под натиск: търговците на дребно замразяват цените в Турция

До какво ще доведе това?

През последните години инвеститорите масово изтеглят парите си от Турция, като същевременно с това нейната силна роля в НАТО, както и на световната сцена като цяло изглеждат застрашени. В международен план бъдещето на Турция е свързано с войната в Украйна, като се има предвид ролята на Ердоган като посредник между Киев и Москва.

Турция е основният член на НАТО, който все още стои на пътя на присъединяването на Швеция и Финландия към мощния отбранителен съюз. Анкара посредничи между Украйна и Русия в Черноморската инициатива за зърно, която позволява жизненоважни доставки да бъдат изнасяни от Украйна за останалия свят, въпреки руската военноморска блокада на черноморските пристанища.

Отговорът на Ердоган на земетресенията и последвалото представяне на изборите ще окажат влияние върху всичко това.

Бизнес под натиск: търговците на дребно замразяват цените в Турция

Бизнес под натиск: търговците на дребно замразяват цените в Турция

До какво ще доведе това?