През третото тримесечие на 2018 г. пазарът на недвижими имоти нараства при по-бавни темпове и се отчита спад в броя на сключените сделки в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от Arco Real Estate.

Сред останалите характеристики, които определят пазара през трите месеца до края на септември е и очакването за леко повишаване на лихвите по жилищните кредити и все по-честото търсене на 100 процента финансиране от банките. Расте и броя на сделките с жилища "в строеж".

Кои са най-търсените жилища?

Водещо остава търсенето на апартамент за покупка - около 90% клиентите на Arco Real Estate се разделят между различните видове апартаменти. Анализът от регистрираното в aгенцията търсене показва, че през третото тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 23% от общото търсене при средна цена от 65-70 000 евро, следвани от тристайните жилища - 21% от общото търсене при средна цена от 100 000 евро.

Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо до края на годината разрешение за ползване.

Прави впечатление интереса на чужди граждани за закупуване на имоти - някои за живеене, други за инвестиция. За живеене се търсят 3-стайни апартаменти, а за инвестиция 2-стайни.

Кои са най-търсените квартали в София?

Агенцията разделя кварталите на три групи, според интереса.

В първата с най-висок интерес са Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Борово, Гео Милев, Редута, Център, Лозенец иМалинова долина.

Във втората Банишора, Белите брези, Слатина, Стрелбище, Триъгълника, Гоце Делчев, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин - Център. А в третата: Зона Б-5, Левски, Студентски град, Модерно предградие, Орландовци, Павлово.

Предлагане

Предлагането на жилищни имоти в София за третото тримесечие на 2018 г. отчита ръст от 9% спрямо предходното тримесечие на 2018 г. Около 2% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи - 96% - апартаменти.

Най-голямо предлагане и през третото тримесечие се отчита при 3-стайните жилища (48%), като общо за столицата средната им офертна цена е €1 000 на кв.м., следвани от 2-стайните апартаменти (41%) и средна офертна цена от €1 030 на кв.м.

В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-голямо сред клиентите на агенцията е предлагането в Дружба 2 със средна офертна цена от €960 на кв. м, следван от Малинова долина (€870), Кръстова вада (€1 136), Слатина (€1 103), Витоша (€1 000) и Павлово (€1 160).

Къде са най-търсените жилища в Пловдив?

Агенцията предоставя данни за пазара и в Пловдив. Най-търсеният район с цел инвестиция е кв. Смирненски. С цел покупка на жилище интерес представляват Център, Кършияка, Каменица и Гагарин.

Най-търсените като тип имоти са тристаен между 80 и 100 000 евро апартамент в кв. Кършияка за живеене и двустаен до 50 000 евро в кварталите Смирненски и Западен за инвестиция.