Какви съвети дават експерти по недвижимите имоти при закупуването на имот и кои са най-важните неща, на които трябва да обръщаме внимание - отговори дава сайтът Imoti.net.

На първо място е важно да се знае, че понятието "стандартен" предварителен договор не съществува и ако агенция за недвижими имоти ви представи такъв, то тогава имате сериозно основание да се усъмните в достоверността на договора.

Ако обектът на сделката е имот в строеж, то следва да бъдете още по-внимателни, тъй като трябва да сте напълно наясно с всички параметри на сделката, както и бъдещите възможни проблеми, за да избегнете загуби.

Задължително изисквайте удостоверение за тежести, освен предварителен договор, при закупуване на завещан или дарен имот, за да сте сигурни, че продавачът има права да продава имота.

Много от сделките се осъществяват на цена, различна от данъчната оценка, а в случай, че сделката се развали и прехвърлянето стане по данъчна оценка, то тогава може да изгубите сумата от разликата. За да се предпазите от такива загуби, е важно да бъде вписана клауза за неустойка в договора.

Не на последно място е силно препоръчително да ангажирате адвокат по време на закупуването на имот, който да провери изцяло неговата история, както и всички особености на сделката (продавача, клаузите на договора и самия имот).

Това са само част от съветите, на които обръща внимание сайтът Imoti.net, който за трета поредна година организира награди за най-добрите в бранша.

Най-добрите агенции и експерти от бранша на недвижими имоти ще се състезават за призовите места в "Годишни награди на Imoti.net".

Стартираха номинациите на престижния конкурс, като тази година наградите се обогатяват с още две категории - "Имот на годината - бизнес сграда или комплекс" и "Имот на годината - жилищна сграда или комплекс".

Агенциите ще се състезават още за отличие в категориите: "Дебют на агенция за недвижими имоти", "Най-добър сайт на агенция за недвижими имоти", "Най-динамично развиваща се компания", "Награда за Брокер - продажби на недвижими имоти", "Награда за Брокер - наеми на недвижими имоти". Сред специалните награди на фокус ще бъдат и категориите за "Голяма агенция за недвижими имоти" за голям и малък бизнес в сектора.

Част от "Годишни награди на Imoti.net" могат да станат всички участници в бранша на недвижимите имоти като кандидатстват в една или повече категории с регистрация на сайта http://nagradi.imoti.net/ до 26 февруари. Победителите ще бъдат отличени в специална церемония в края на март месец.

"Imoti.net ще отличи най-добрите в бранша за трета поредна година, като дава възможност да изпъкнат компании, които гарантират прозрачност и толерират лоялната конкуренция. Щастливи сме, че екипът ни спомага за устойчивото развитие в бранша и подсилва доверието на потребителите към коректните компании. Специално внимание обръщаме и на професионалистите, спечелили категорията "Брокер на годината", като маркираме със символ "Доверен брокер" всяка тяхна обява в нашия сайт", коментира Снежана Стойчева, мениджър на сайта Imoti.net, част от портфолиото на Investor Media Group.

Тежката дума на "Годишни награди на Imoti.net", освен потребителите за категориите "Агенция на годината" и "Най-добър сайт на агенция", ще има и жури, съставено от експерти, сред които: Стамен Янев - изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, доц. Георги Забунов - УНСС - София, катедра "Недвижима собственост", Александр Бочев - управител на Realnet, Орлин Владиков - управител на Орвитекс, Илиана Василева - зам.- председател СБИ, Иван Велков - председател на Българска фасилити мениджмънт асоциация, Миглена Иванова - редактор в Investor.bg, Деян Петков - мениджър на StudioX.bg и Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.