Градът на греха отново е отворен и то в пълния си блясък. След като през 2019 година Лас Вегас посрещна 42 милиона туристи, през 2020 той бе сериозно засегнат от пандемията. Но сега отново посреща рекорден брой посетители.

Имотите изчезват като топъл хляб

Всичко това се отразява и на имотния пазар. "Всеки, който купува тук, ще изпита реален ръст на стойността през следващите четири до пет години", казва брокерката Мария Рита Велез, докато показва еднофамилна къща на едно младо семейство. Цената: 250 000 долара.

Имотният пазар в Лас Вегас е един от най-атрактивните в САЩ. Търсенето днес напомня на това преди финансовата криза през 2008-а година, казва брокерката. Това потвърждава и Алдо Мартинез, председател на асоциацията на брокерите в Лас Вегас. "Получавам по 3700 или 3900 нови къщи на месец. И те се продават веднага, щом попаднат на пазара", казва той. "През последните три години сме предлагали 32 000 еднофамилни къщи. Тази година вероятно ще са 38 000".

И въпреки че пазарът е в подобен пик, възникват и проблеми. "Предлагането просто не е достатъчно. След финансовата криза през 2007/2008 не бяха построени нови къщи. Строителите не можеха да си възстановят разходите по строителството, защото къщите бяха продавани на по-ниски цени, отколкото се очакваше. Започна се отново едва през 2017/2018-а. Така че 10 години не се строеше, въпреки че населението растеше. Първо трябва да наваксаме."

Купувачите в САЩ трябва да наддават за имоти

И това не важи само за имотния пазар в Лас Вегас. А както знаем: там, където предлагането не е достатъчно, цените растат. Който иска да купи къща в САЩ, трябва да се подготви за наддаване. Професорът по икономика Тони Йезер от университета "Джордж Вашингтон" казва, че това поставя купувачите в неблагоприятна ситуация. "Някога имаше определен етичен стандарт в сферата на недвижимите имоти. Исканите цени бяха реалистични и хората получаваха по една или две оферти за конкретна цена. Сега това коренно се е променило", казва той.

Дарил Феъруедър от брокерската къща Redfin казва, че хората, които напоследък купуват жилища и къщи, са много заможни. Причината за това е, че неравенството расте. "През пандемията акции и съответно богатството на някои хора нараснаха, а други изгубиха работата си".

Някои брокери изобщо не работят с клиенти със средни доходи. "Пазарът е наистина горещ", казва Мария Рита Велез. Тя споделя, че работата е изключително много - както за брокерите, които работят от страната на купувача, така и за тези, които са от страната на продавача. "В момента съм и двете. Положението е безумно. Това е чудесно време за агентите на недвижими имоти в Лас Вегас, всъщност идеално време. Има много премествания, много имоти и купувачи. В момента е отлично време за пазара на недвижими имоти."

Мария не се притеснява от срив на пазара. Според нея ръстът в търсенето и цените ще продължи. А след това? Не е ясно. Засега мотото е "Да живее Лас Вегас!".