Броят на продажбите на жилища във Великобритания се е покачило до най-високото си ниво в историята през юни, предават британските медии. Въпреки това цените на имотите продължават да са рекордно високи. 213 120 продажби са регистрирани в страната за периода от 30 дни.

Според брокерите една от основните причини за огромното количество сделки е в промените в правилата за т. нар. гербови такси в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Чрез тях много хора могат да се възползват от държавна подкрепа при закупуването на нови жилища, чрез която плащат значително по-малко пари, въпреки високата цена на дадено жилище. В Англия и Северна Ирландия данъкът беше премахнат при първите 500 000 британски лири при покупка, докато в Шотландия и Уелс прагът бе преместен на 250 000 британски лири

Според последните данни, свързани с имотния пазар на Острова, първото тримесечие на новата финансова година в страната, започваща от март, е най-натовареното от 2007-а година насам. 428 620 е броят на регистрираните продажби.

Пол Стокуел, който е главен търговски директор в Gatehouse Bank, заяви, че рекордът в продажбата на жилища от юни вероятно ще продължи и през следващите месеци, защото отразява "перфектна буря от търсене на нови къщи в страната".

Днес ипотечните лихви в Обединеното кралство са на рекордно ниски нива, като най-голямото строително дружество в страната - Nationwide, от днес стартира петгодишен период на сделките с имоти, които ще бъдат с фиксирана лихва при ползване на жилищен кредит под 1%.

Търсенето на къщи във Великобритания все още надвишава предлагането, което е и основната причина за това да е пълно с обяви за имоти от среден клас на цени от 250 000 лири.